Volledig scherm
Edwin van der Sar (l) en André Onana in Orlando. © Stanley Gontha

André Onana, verliefd op Edwin van der Sar

Groeten uit OrlandoBijna alle eredivisieclubs zoeken deze winter in het buitenland de zon op. Onze clubwatchers reizen de ploegen achterna. Elke dag kunt u de rubriek ‘Groeten uit’ lezen. Vandaag bericht Daniël Dwarswaard over Ajax in Florida.

Het is inmiddels traditie. Edwin van der Sar die tijdens de trainingskampen van Ajax één training uitzoekt om zelf zijn keepershandschoenen aan te trekken. De algemeen directeur van Ajax is 48 jaar maar nog steeds fit en fanatiek. Bovendien: de drie doelmannen van Ajax die mee zijn naar Orlando vinden het wel mooi om tips te krijgen van de oude meester. Kostas Lamprou en Issam El Maach luisteren aandachtig.

Maar het is vooral mooi om op André Onana te letten. Al voordat de training is begonnen, treft de Kameroenese keeper zijn voorbereidingen. Als de oefensessie op het punt van beginnen staat, stapt Onana nog even snel naar een jongen van het social media-team van Ajax en fluistert zoals Onana kan fluisteren: ,,Edwin traint met ons mee. Zorg je dat je een goede foto van ons samen maakt?’’

Het heeft wel iets aandoenlijks. Onana blinkt de eerste seizoenshelft uit. Met name in de Champions League wedstrijden waarin heel het team zoveel indruk maakt. Hij begint langzaam maar zeker tot de beste keepers van Europa te horen. Vergeet ook niet dat Onana nog maar 22 jaar is.

En toch kijkt hij dus nog enorm op naar Van der Sar. Omgekeerd is het een plezier om Onana te observeren tijdens een training. Het fanatisme, de sprongkracht, maar vooral: de ongelofelijke vreugde die hij uitstraalt op het veld. Zomaar een voorbeeldje tijdens een afwerkoefening. Vaak een hel voor een keeper met al die schotvaardige spelers voor je neus. Zoals Klaas-Jan Huntelaar. Maar als Onana één van zijn schoten knap pareert, is het zijn tijd. Hij roept Huntelaar en imiteert het geluid van een leeuw. Huntelaar lacht. Onana knipoogt naar een paar toeschouwers achter het doel.

Wat er met die foto van Onana en Van der Sar is gebeurd? Die heeft Onana op zijn twitteraccount gezet. Met de begeleidende tekst: een legende en Edwin van der Sar.

Humor heeft Onana wel.