Volledig scherm
Hulpdiensten bij kinderopvang Okido in Oss. © Peter van Erp

Grote verslagenheid bij school en kinderopvang na bakfietsongeval Oss

Na het spoorongeluk waarbij vier kinderen om het leven kwamen, is de verslagenheid bij zowel kinderopvang Okido als basisschool De Korenaer groot.

,,Een gruwelijk ongeluk heeft het zo jonge leven van mooie kinderen beëindigd. Als een kansrijke toekomst zo wordt afgebroken, worden we overvallen door immens verdriet", laat de school weten. ,,Laten we elkaar vasthouden in wat nu nodig is.''

Het dodelijke ongeluk van donderdag gebeurde toen een begeleidster vijf kinderen naar De Korenaer bracht in een elektrische bakfiets. ,,De impact is enorm als een aantal kinderen in de ochtend niet komt opdagen'', voegde Sandra Beuving van scholenorganisatie Saam toe. De vijf jonge slachtoffers komen uit drie gezinnen en ze waren vanuit de voorschoolse opvang op weg naar school.

Opgehaald

Beuving vertelde dat voor de basisschoolleerlingen Slachtofferhulp en hulp van de GGD is ingeschakeld. Ouders van leerlingen hebben ook de kans gekregen om hun kinderen van school te halen. ,,We hebben ze gevraagd naar de school te komen, zodat ze bij hun kinderen kunnen zijn en zelf met hun kinderen kunnen praten'', zegt Beuving.

De ouders werden in de aula van de school bijgepraat. Daarna zijn de meeste leerlingen met hun ouders meegegaan. ,,Er was ontzettend veel verdriet en verslagenheid. Dat een klasgenoot er niet meer is, is voor de kinderen een enorme schok.''

Morgenochtend staat de school in de lessen stil bij de dramatische gebeurtenissen. Op basis van de behoefte van de leerlingen bepalen de schooldirectie en het schoolbestuur wat er verder nog moet gebeuren. De Korenaer telt in totaal vierhonderd leerlingen.

Maanden last

Slachtofferhulp Nederland heeft onmiddellijk na het medewerkers naar de plek gestuurd voor de opvang van getuigen en betrokkenen. ,,Bij dergelijke zware gebeurtenissen zijn we meteen ter plekke'', aldus een woordvoerster.

Slachtofferhulp is ook aanwezig op de scholen van de slachtoffers om hun medeleerlingen op te vangen. De organisatie blijft de betrokkenen, mogelijk in combinatie met andere zorgverlenende instanties, ook de komende tijd scherp in de gaten houden. ,,Onze ervaring is dat mensen, bij dit soort ingrijpende gebeurtenissen, hier weken of maanden last van kunnen houden.''

  1. Politie Groningen verricht nieuwe aanhoudingen na uit de hand gelopen boerenprotest

    Politie Groningen verricht nieuwe aanhoudin­gen na uit de hand gelopen boerenpro­test

    De politie in Groningen heeft, naar aanleiding van de incidenten rond het boerenprotest van gisteren, twee nieuwe aanhoudingen verricht. Het gaat daarbij om bestuurder die tegen de deur van het provinciehuis aanreed en de bijrijder van een boze boer die met zijn tractor door meerdere hekken reed en daarmee omstanders in gevaar bracht. Die bestuurder is nog niet aangehouden. In totaal zitten nu drie personen vast.