Trump belooft niet dat hij bij verlies uitslag zal accepteren

VideoRepublikein Donald Trump heeft zijn tegenstander op elke mogelijke manier aangevallen tijdens het laatste Amerikaanse presidentsdebat in de nacht van woensdag op donderdag. Hij noemde Hillary Clinton een 'nare vrouw', zei dat ze achter beschuldigingen van aanranding zit en dat ze de Verenigde Staten in chaos zal storten als ze president wordt. Trump weet nog niet of hij de uitkomst van de verkiezingen zal accepteren als hij verliest.

Hij gaf toe dat Clinton meer politieke ervaring heeft, maar noemt dat 'slechte ervaring'. Clinton reageerde schamper: 'Op de dag dat ik in de Situation Room zat, zat jij bij The Apprentice', verwijzend naar Trumps televisieserie. In het debat verweet ze Trump altijd op zoek te zijn naar 'een of ander complot' en reageerde geschokt op Trumps uitspraak dat hij de uitslag van de verkiezing wellicht niet accepteert.

De afgelopen weken beschuldigden verschillenden vrouwen de Republikeinse kandidaat van ongewenste intimiteiten. Trump zegt dat Hillary Clintons campagne die vrouwen heeft ingezet en dat de beschuldigingen onjuist zijn. 'Niemand heeft meer respect voor vrouwen dan ik', aldus Trump.Poetin geen vriend

De discussie volgde op het vorige debat waarin Trump al ontkende dat hij had gedaan waar hij in een omstreden video over opschepte: vrouwen in hun kruis pakken en op de mond zoenen. In het debat woensdagnacht ging het in het eerste uur over andere onderwerpen: de economie, het Hooggerechtshof, immmigratie en Rusland.

Volgens Trump heeft de Russische president Vladimir Poetin geen respect voor Clinton en president Barack Obama. Dat komt volgens Hillary Clinton omdat Poetin liever 'een marionet' heeft. 'Jij bent de marionet', beet Trump haar toe. Volgens Trump is Poetin geen vriend van hem maar zou het fijn zijn als de Russen en Amerikanen samenwerken in de strijd tegen Islamitische Staat (IS).

Geen hand
De twee kandidaten liepen aan het begin van het debat meteen naar hun sprekersgestoelte, gaven elkaar geen hand en begonnen met het eerste thema: het Hooggerechtshof. Een van de eerste taken van een nieuwe president van de Verenigde Staten wordt het aanwijzen van een nieuwe opperrechter.

De discussie spitste zich toe op wapenwetten en abortus. 'Ik ben pro life', zei Trump over zijn standpunt tegen abortus en gaf aan dat hij opperrechters zal aanstellen die dat ook zijn. Volgens Trump wil Clinton ongeboren baby's van 9 maanden oud 'uit de baarmoeder rukken'. De Democratische kandidaat noemde die omschrijving bangmakerij.

Nieuwspresentator Chris Wallace was de moderator. Hij riep het publiek voorafgaand aan het debat op om stil te zijn. Bij de twee vorige debatten bleek zo'n vergelijkbare oproep net als vannacht zinloos - de zaal klapte, riep boe en joelde. De Amerikaanse presidentskandidaten discussieerden vanaf 3 uur Nederlandse tijd anderhalf uur lang met elkaar in Las Vegas.

Het debat werd in de Verenigde Staten op alle nieuwszenders uitgezonden, en was ook op internet te volgen. De twee kandidaten hadden hun eigen gasten in de zaal uitgenodigd en die gastenlijst leek vooral bedoeld om hun tegenstander te jennen. Trump nodigde een halfbroer van president Barack Obama uit, die Trump steunt. Clinton had miljardair Mark Cuban uitgenodigd, een fervent tegenstander van Trump. De gezinsleden van beide kandidaten waren ook aanwezig.

WikiLeaks

Volledig scherm
© AFP

Er stonden zes onderwerpen op het programma: van immigratie tot de economie. WikiLeaks kwam al snel aan bod bij het debat toen Wallace een gelekte toespraak van Clinton bij een bank aanhaalde waarin ze pleit voor open grenzen. 'Dank je', reageerde Trump op de vraag aan Clinton. Zij zei dat die opmerking uit de context is gehaald en dat ze alleen doelde op open grenzen voor energiehandel.

De Democraat zei dat haar tegenstander aanzet tot geweld, terwijl Trump haar juist verwijt mensen naar zijn bijeenkomsten te hebben gestuurd om rel te schoppen. In haar slotwoord zei Clinton dat ze het land als president samen wil brengen en onderwijs en economie zal verbeteren. Ook na afloop gaven Trump en Clinton elkaar geen hand.