Volledig scherm
Niet elke bamboesoort is even geschikt voor een haag. © Shutterstock

Met deze bamboe, Japans of niet, kun je een mooie haag maken

Eigen tuin eerstBepaalde soorten bamboe kunnen een plaag zijn omdat ze woekeren, maar met de Fargesia kun je goed uit de voeten. Tuingoeroe Romke van de Kaa over de verschillende soorten bamboe. 

Hieperdepiep hoera! Binnenkort ben ik jarig en dat zal ik weten ook. De kortingen vliegen me om de oren: 5 euro korting op mijn favoriete wijn, 2,50 euro op een boek dat me vast wel zal interesseren en ook al 5 euro op een plant naar keuze bij Bakker.com.

Om het mij gemakkelijk te maken doet Bakker alvast een paar suggesties. Bijvoorbeeld de Japanse bamboe Fargesia ‘Jiuzhaigou’ die toch al is afgeprijsd. Met mijn unieke kortingscode krijg ik hem voor 15,95 euro.

Geen geld, ware het niet dat ik de plant elders voor een tientje te koop heb zien staan. Daarnaast wordt mijn argwaan gewekt door dat ‘Japanse bamboe’ terwijl ik toch meende te weten dat alle Fargesia’s niet uit Japan maar uit China komen.

Geen chocola

Ik spreek Chinees noch Japans, maar bij navraag bij een Japanse kennis blijkt die van de naam Jiuzhaigou ook geen chocolade te kunnen maken. Maar ja, ik moet niet zitten mierenneuken, in de aanloop naar mijn verjaardag; waarschijnlijk denken ze bij Bakker: wat maakt het uit, China of Japan, allemaal het Verre Oosten.

Het is nogal een lastige naam, Jiuzhaigou, maar het is een mooie plant. Fargesia ‘Jiuzhaigou’ is een bamboe met het fijnste blad van allemaal, en met stengels die vooral in de zon een mooie rode kleur aannemen. Daarnaast is dit een bamboe die niet woekert.

Twee groepen

Bamboes kun je - heel globaal - indelen in twee groepen: de woekeraars en de niet woekerende soorten. Alle fargesia’s horen tot de niet woekerende groep.

Dat maakt ze geschikt voor verschillende doeleinden: je kunt ze als solitair planten om je tuin een oosters tintje te geven, je kunt ze in een pot op het balkon zetten, mits die pot groot, en het balkon stevig is, en je kunt er een haag van maken.

Snelle uitbreiding

Van Jiuzhaigou maak je een haag van 2 tot 3 meter hoog. Met 15,95 euro per plant loopt dat nogal in de papieren, maar Fargesia’s breiden zich snel uit en je hoeft er dan ook maar één per strekkende meter te planten. Tenzij je erg ongeduldig bent; dan plant je er twee.

Een bamboehaag blijft ‘s winters groen en dat is een voordeel. Bovendien zijn bamboes in de winter op hun mooist. Maar ook groenblijvers moeten hun blad vernieuwen. Bamboes ruien in de zomer en zien er dan een tijdje rommelig uit.

Daarnaast kunnen Fargesia’s na een regenbui zwaar worden, en flink uit het lood gaan hangen. Staat de bamboehaag dicht naast het pad naar de voordeur, dan kan dat hinderlijk zijn. Je kunt hier iets aan doen door de zwaarste stengels met een kwart in te korten. Ook groeien de nieuwe scheuten in het voorjaar hoog boven de haag uit. Ook die moet je op maat snoeien.

Een haag voor de gevorderde tuinier dus, zo’n bamboehaag, maar als je de ruimte hebt is het weer eens wat anders dan liguster.