Volledig scherm
De plantjes in een wiettent © AD

Aantal opgerolde wietkwekerijen in regio Utrecht fors gedaald

Het aantal opgerolde hennepplantages in de regio Utrecht is de afgelopen jaren fors gedaald. Dat blijkt uit cijfers van de politie die het AD in bezit heeft. Het lijkt erop dat wietkwekers steeds meer geavanceerde manieren vinden om de politie te slim af te zijn.

Volledig scherm
Hennepplantjes in een bedrijfspand © anp

Het AD heeft de cijfers gekregen na een beroep op de Wet Openbaar Bestuur. In de stad Utrecht werden in 2013 nog 104 wietplantages opgerold, in 2015 waren dat er 92. Tot 1 juni 2016 stond de teller op 30.

Ook andere Utrechtse gemeenten laten dalingen zien. In Houten werden er in 2015 8 kwekerijen ontmanteld, dit jaar pas 1. In Stichtse Vecht is er ook een flinke daling: van 24 in 2015 naar 15 in 2015. In 2016 staat de teller op 3. Hoeveel wiet er door de politie in beslag werd genomen blijkt niet uit de cijfers.

Deskundigen zeggen dat de daling niet betekent dat hennepkwekers niet meer actief zijn. Integendeel, want vraag naar wiet is er vanuit de markt genoeg. Sinds een jaar of vier is de zogeheten kweektent in opkomst, wat de daling in de cijfers zou kunnen verklaren.

Quote

De technieken worden geavanceer­der. Er zijn kweekten­ten die niet meer energie verbruiken dan een wasmachine

Vindingrijker
,,Mensen worden steeds vindingrijker", zegt een ingewijde die regelmatig met hennepkwekers te maken heeft. ,,De technieken worden geavanceerder. Er zijn kweektenten die niet meer energie verbruiken dan een wasmachine. Kwekers hoeven dus geen onveilige constructies met aftappen van stroom meer te bedenken." Dat soort kwekerijen zorgen volgens de politie en energieleveranciers regelmatig voor gevaarlijke situaties.

Quote

De kweekten­ten die nu op de markt zijn, winnen enorm aan populari­teit. Ze zijn namelijk behoorlijk veilig en efficiënt

Advocaat Maurice Veldman

De kweektenten hebben sterke ledlampen en luchtfilters, waardoor omwonenden de sterke wietgeur niet ruiken. Daardoor wordt de pakkans aanzienlijk verkleind. ,,De politie zoekt regelmatig met warmtesensoren. Doordat de lampen in die tenten geen warmte afgeven, is het voor de politie een stuk lastiger", zegt een andere bron.

'Stekkerklaar'
De kweektenten worden 'stekkerklaar' aangeboden op internet. Al voor een paar honderd euro is het mogelijk om dergelijke tentjes, die niet verboden zijn, aan te schaffen. Ook advocaat Maurice Veldman herkent de trend. Hij heeft zich de afgelopen 15 jaar gespecialiseerd in het Nederlandse coffeeshopbeleid. ,,De kweektenten die nu op de markt zijn, winnen enorm aan populariteit. Ze zijn namelijk behoorlijk veilig en efficiënt."

In een kleine kweektent passen al gauw 50 tot 150 planten, goed voor een oogst van ongeveer 1 kilo. De straatwaarde daarvan ligt rond de 5000 euro. ,,Kweektenten worden in het wereldje tegenwoordig ook hypothekers genoemd. Mensen die in grote financiële nood zitten, kunnen al snel een aardig centje bijverdienen. De investering is snel terugverdiend."

Prioriteit voor politie
De politie zegt in een reactie dat hennepplantages nog altijd een prioriteit voor haar zijn. Woordvoerder Ellen de Heer: ,,We werken nauw samen met woningcorporaties en energiemaatschappijen om kwekerijen op te sporen. We herkennen de opkomst van de kweektent. Die is inderdaad moeilijker te traceren, maar er passen ook minder planten in."

  1. De klas van Fenne (16) uit Zeist vluchtte dit weekend uit Italië voor het coronavirus: ‘Heel heftig’
    PREMIUM

    De klas van Fenne (16) uit Zeist vluchtte dit weekend uit Italië voor het coronavi­rus: ‘Heel heftig’

    Twintig leerlingen en twee leraren van de Stichtse Vrije School in Zeist zijn maandagavond ‘gevlucht’ voor het coronavirus in Italië. Zij gingen zaterdagochtend op uitwisseling in het dorpje Colle vlak bij Florence, maar stapten 36 uur later alweer in de eerste nachttrein terug. Fenne Kouwenberg (16) is een van die leerlingen. ,,Veel mensen zijn bang dat zij het virus nu ook hebben.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht