Volledig scherm
De brandweer blust een autobrand aan de Berlagestraat in Utrecht © Koen Laureij

'Autobranden zijn een groot maatschappelijk probleem'

Het lukt de regio Utrecht maar niet het aantal autobranden te bedwingen. In de stad Utrecht steeg het aantal voertuigen dat in vlammen opging vorig jaar van ruim negentig naar meer dan 110. Eind mei dit jaar stond de teller al op 48.

Quote

Verschrik­ke­lijk, vooral voor de mensen die erdoor getroffen worden

René Dercksen, PVV

Dat blijkt uit cijfers van die Veiligheidregio Utrecht heeft vrijgegeven op aandringen van de PVV-fractie in Provinciale Staten. Fractievoorzitter René Dercksen over de cijfers: ,,Verschrikkelijk, vooral voor de mensen die erdoor getroffen worden. Je zult die auto maar om medische reden of omdat je naar je werk moet, nodig hebben.''

Het Statenlid gaat ervan uit dat het overgrote deel van de auto's in brand is gestoken. ,,Er zullen waarschijnlijk ook wel gevallen van kortsluiting bij zitten, maar de gevallen langs de snelweg en overdag hebben we al buiten beschouwing gelaten.'' Het is geen zuivere wetenschap, erkent Dercksen. ,,Maar het geeft wel aan dat van een groot maatschappelijk probleem sprake is.''

Stad
Wat opvalt, is de spreiding over de stad waarbij Kanaleneiland, Hoograven en met name Overvecht eruit springen. Op sommige Overvechtse dreven, maar ook op Kanaleneiland, gingen de afgelopen 2,5 jaar drie á vier auto's in vlammen op.

Dercksen bepleit hier gerichte maatregelen met meer agenten, maar vooral flexibel inzetbare camera's. Hij hoopt dat de Utrechtse politiek het signaal oppakt.

VVD-fractievoorzitter Dimitri Gillissen verzekert dat - althans de liberalen -  zij ook vóór de actie van Dercksen al doordrongen waren van de feiten. ,,Die zijn bij ons ruimschoots bekend.''

Meer cameratoezicht
Zijn fractiegenote Queenie Rajkowski stelde naar aanleiding hiervan eerder dit jaar vragen over meer cameratoezicht in de wijken. Het college stelde een notitie in het vooruitzicht, zeker nu de wettelijke mogelijkheden per 1 juni zijn verruimd. Flexibel cameratoezicht, en dan kortdurend en vanaf verschillende posities, wordt daarmee mogelijk gemaakt.

Quote

Het gebruik van camera's die gemakke­lijk te verplaat­sen zijn, kunnen rijden of desnoods vliegen, kan de pakkans flink vergroten

Queenie Rajkowski, VVD

Rajkowski: ,,Ik ben nu nog in afwachting van de notitie, maar het zou mooi zijn als flexibel cameratoezicht tijdens de komende jaarwisseling ingezet kan worden. Het gebruik van camera's die gemakkelijk te verplaatsen zijn, kunnen rijden of desnoods vliegen, kan de pakkans flink vergroten. Tegelijkertijd hebben ze minder privacybezwaren omdat ze weer verdwijnen als verdachten zijn opgepakt.'' Rajkowski heeft goede hoop op een raadsmeerderheid hiervoor.

Jaarlijkse piek
Woordvoerder Karen Salden van de gemeente Utrecht laat weten dat nu nog gewerkt wordt aan de notitie over flexibel cameratoezicht. Zij wil op de inhoud niet vooruitlopen. Wel zegt ze dat het de bedoeling is dat de gemeenteraad er nog dit jaar een beslissing over kan nemen.
Door dit tijdpad is het onzeker of een eventuele verruiming van cameratoezicht met de jaarwisseling al effectief kan zijn. Dan doet zich jaarlijks een piek voor in het aantal autobranden.

Burgemeester Jan van Zanen kondigde vorig jaar al extra toezicht af. Dat verhinderde niet, dat met oud en nieuw 37 auto's in Utrecht vlam vatten.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht