Volledig scherm
Het bestuur van Veritas liet per e-mail weten zich aan alle protocollen te houden. © AD

De kritiek op de ontgroening van Veritas zwelt aan

'Denigrerend, mensonterend en erg seksistisch'. De kritiek van deelnemers op de ontgroening van studentenvereniging Veritas uit Utrecht zwelt nog steeds aan.

Steeds meer studenten die zich onheus behandeld voelen tijdens ontgroeningen, melden zich ook bij deze krant na de negatieve verhalen over de introductietijd bij het Groningse Vindicat.

Ook bij het Utrechtse Veritas zijn maatregelen aangekondigd, nadat een studente gisteren in deze krant een boekje opendeed over incidenten tijdens de ontgroening, die niet alleen neerbuigend maar ook medisch onverantwoord zouden zijn.

Er zou sprake zijn van uitputting, slechte hygiënische omstandigheden en infecties.

Afgehaakt
Dat bevestigde gisteren ook een 19-jarige studente, die zich eveneens bij deze krant meldde. ,,Bij mij in de groep zat een jongen met bronchitis. Er werd niet alleen gezegd dat hij zich aanstelde, ook kreeg hij niet de mogelijkheid te herstellen. Hij werd echt kortademig, maar mocht niet stoppen. Hij is meteen afgehaakt. Dat was gewoon heel erg sneu.''

Volgens een studente was de ontgroening in een tentenkamp in de Noord-Limburgse bossen ook overdreven zwaar. ,,Bij mij zat een meisje in de groep dat jaren op de balletacademie had gezeten en dus topfit was. Ze nam hier elke ochtend uit voorzorg twee paracetamols om het vol te houden.''

Studenten die de ontgroening wilden verlaten, mochten pas weg na een gesprek met een psycholoog en de voorzitter van de studentenvereniging.

,,Daar kwam je niet onderuit. Het was te ver om te lopen, dus je moest dat ondergaan voor je weggebracht werd. Twee meisjes waren hun jas, sleutels en ID-kaart kwijt, maar er werd niet meer de moeite genomen om die terug te vinden. Een paar uur later stonden ze midden in de nacht zonder sleutels voor hun huis in Utrecht.''

Protocollen
Het Veritas-bestuur liet per e-mail weten zich aan alle protocollen te houden die samen met de universiteit en de hogeschool van Utrecht zijn opgesteld. 'Als de regels niet nageleefd worden, dan wordt er opgetreden. De verschillende beweringen van de studenten worden de komende dagen nog eens grondig nagegaan', staat in de mail.

Quote

Er zijn elk jaar zo'n 400 mensen die daar heel anders over denken en tot het einde van hun studie lid blijven.

Floris Foekens, voorzitter

Voorzitter Floris Foekens zegt het vervelend te vinden dat sommige studenten de introductietijd negatief hebben ervaren. 

,,Daar staat tegenover dat er elk jaar zo'n 400 mensen zijn die daar heel anders over denken en tot het einde van hun studie lid blijven. Zij kijken dus blijkbaar heel anders tegen die periode aan. We geven ook vooraf voorlichting wat studenten kunnen verwachten.''

De universiteit heeft het Veritas-bestuur inmiddels ter verantwoording geroepen. Tijdens een al geplande vergadering in oktober met alle verenigingsbesturen, worden de  ontgroeningen nog eens tegen het licht gehouden.   

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht