Volledig scherm
Eneco. © ANP

Eneco verlaagt kosten voor stadsverwarming door druk Utrechter

Eneco gaat mede onder druk van Utrechter Bart van den Heuvel de kosten voor afsluiting van stadsverwarming in het hele land verlagen. Er komt met ingang van 1 augustus één tarief voor alle huishoudens, die van deze warmtevoorziening af willen: 423 euro, inclusief BTW.

Eneco rekende per huishouden tot dusverre soms wel duizenden euro's om van stadsverwarming af te komen. Het bedrijf voorziet 135.000 huishoudens in ons land van stadsverwarming. In de regio Utrecht (stad Utrecht en gemeente Nieuwegein) gaat het om ruim 50.000 aansluitingen.  

Verbeten strijd
Van den Heuvel, bewoner van Leidsche Rijn, voert op internet (Stadsverarming Utrecht) en in de media al een jaar een verbeten strijd met Eneco over de hoge rekening (3500 euro) die hij gepresenteerd kreeg om van stadsverwarming in zijn nieuwbouwwoning af te komen. Hij wil de mogelijkheid hebben om te kiezen tussen meer en duurzamere manieren om zijn huis te verwarmen. De 38-jarige Leidsche Rijner is bovendien naar de rechtbank gestapt om het bedrag aan te vechten. Van de stap naar de rechter ziet hij na de ommezwaai van Eneco nu af, kondigt hij aan.

Het feit dat de loze leidingen vanwege de veiligheid voor de gezondheid uit de grond moesten worden verwijderd, maken de afsluitkosten zo hoog, aldus Eneco. Utrechter Van den Heuvel kreeg een luisterend oor bij de gemeente en de Utrechtse politiek. Die zorgden ervoor dat de verplichting om de loze leidingen uit de grond te verwijderen, werd geschrapt. Aanleiding voor Eneco om de afsluitkosten met ingang van volgende maand aanzienlijk te verlagen. 

Doorlussen
Eneco monteert in het vervolg een extra leidinkje tussen de aanvoer- en de retourleiding (het zogeheten 'doorlussen' van de leiding). Hierdoor blijft er water door de leidingen stromen en wordt erosie aan de leidingen voorkomen.

Quote

Het resultaat van strijd voeren tegen de misstanden in en rondom het systeem van stadsver­war­ming.

Bart van den Heuvel, Stadsverarming Utrecht

Van den Heuvel is zeer in zijn nopjes met de koerswijziging van Eneco. ,,Het is het resultaat  van een jaar lang strijd voeren tegen de misstanden in en rondom het systeem van stadsverwarming. Eneco heeft maandenlang het contact gemeden en daardoor hebben we onze strijd met name via (sociale) media en de lokale politiek gevoerd. Een week of zes geleden zijn we met elkaar in gesprek geraakt. Fijn is ook dat dit beleid door Eneco meteen landelijk wordt ingevoerd.''

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht