Volledig scherm
© Google Street View

'Geen deal over bouw in Harmelen'

Inwoners van Harmelen hoeven niet bang te zijn dat hun groene polder Haanwijk zomaar vol huizen komt te staan. ,,Daarover bestaat beslist geen overeenstemming.''

Quote

Van een overeen­komst met een ontwikke­laar om te gaan bouwen is beslist nog geen sprake

Gemeente

Binnen de bestaande dorpgrenzen van Harmelen is nog volop ruimte om nieuwe huizen te bouwen. Die conclusie trekken onderzoekers van de TU Delft. En dat onderstrepen stichting De Groene Buffer en negen instanties, nadat ze opdracht gaven tot het TU-onderzoek.

Niet alleen de natuurminnende organisaties, maar ook inwoners maken zich grote zorgen over het mogelijk volbouwen van de polder Haanwijk en ook het Hof van Harmelen. Zij zien in door de gemeente gesloten overeenkomsten met ontwikkelaars de opmaat tot volbouwen.

Haalbaarheid onderzocht
Ontwikkelaarscombinatie AM/ Van Oostrum wil negentig huizen in Haanwijk bouwen, terwijl volgens het onderzoek in Harmelen plek is voor zeker 130 nieuwe woningen. Daarnaast willen de particuliere ontwikkelaars Bartels & Van der Kooij tot acht bungalows op de oude plek van De Fontein/Hofwijckschool, terwijl daar volgens het onderzoek plek zou zijn voor vele tientallen seniorenwoningen meer.

,,Van een overeenkomst met een ontwikkelaar om te gaan bouwen is beslist nog geen sprake, laat staan van een aantal woningen'', zegt een woordvoerster van de gemeente met klem. Volgens haar betekent de overeenkomst 'slechts' dat onderzocht wordt of de plannen van ontwikkelaars haalbaar zijn.

Quote

We begrijpen dat dit gevoelig ligt

Gemeente

Conclusies
Onderzocht worden onder meer verkeersafwikkeling, parkeren en eventuele geluid- en stankhinder. De overeenkomst over Haanwijk is in februari gesloten en leidt volgend jaar tot conclusies. Die voor het Hof van Harmelen (mogelijk 120 woningen) in juni. Hierover kan voor het einde van dit jaar al duidelijkheid komen.

Bewonersavonden over beide plannen zijn drukbezocht. ,,We begrijpen dat dit gevoelig ligt'', zegt de woordvoerster. Om daaraan toe te voegen dat bij de mogelijke keuze voor woningbouw op een van de veelbesproken locaties, eerst het Hof van Harmelen in beeld is. ,,Dat is een bestaande inbreidingslocatie en meer acuut. Deze plek gaat vóór uitbreidingslocatie Haanwijk.''

Ondertussen wordt achter de schermen ook gewerkt aan andere mogelijke woningbouwlocaties in het dorp. Op het oog is bijvoorbeeld ook de plek waar het oude raadhuis stond. Hier is ruimte voor tientallen nieuwe woningen. Woningnieuwbouw in Harmelen loopt achter bij de beoogde planning.

In samenwerking met indebuurt Woerden