Volledig scherm
© Mike Bink

Gemeente redt noodlijdend DOMunder

DOMunder is gered. Niet alleen de gemeente, maar ook de provincie, diverse fondsen en de crediteuren doen een duit in het zakje om de attractie onder het Domplein overeind te houden.


Utrecht draagt in tien jaar in totaal vier ton bij aan de exploitatie van de attractie onder het Domplein. Bovendien staat ze voor de helft garant voor een lening van 460.000 euro van het Nationaal Restauratiefonds.
De provincie springt de komende jaren financieel bij met 100.000 euro. De fondsen KF Hein, Dioraphte en VSB schenken gezamenlijk 175.000  aan DOMunder. Via obligaties krijgt de ondergrondse bezienswaardigheid ook nog 240.000 euro binnen.  

De helft van de schuld van 1,6 miljoen wordt door de  crediteuren afgeboekt. De problemen zijn ontstaan  doordat de bouw  van DOMunder aanzienlijk duurder uitviel dan verwacht.

Giften
Behalve leningen en giften paste de stichting haar exploitatie aan.  De gemeente heeft nog overwogen om het bestuur voor de extra kosten van de verbouwing op te laten draaien.

Op basis van juridisch advies hiervan is besloten van een procedure af te zien. Directeur Bas Pickkers van de Stichting Domplein 2013, waar DOMunder onder valt, is zeer tevreden  met de oplossing.
,,Alle partijen hebben eraan bijgedragen. Daar ben ik heel blij om.''

De problemen zijn ontstaan doordat de bouw van DOMunder aanzienlijk duurder uitviel dan verwacht. Naast leningen en giften heeft de stichting haar exploitatie aangepast.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht