Volledig scherm
Archieffoto: Studenten van Veritas maken zich op voor de ontgroening in 2010. © Angeliek de Jonge

'Guantanamo Bay-achtige taferelen' bij ontgroening van Veritas

Aspirant-leden die flauwvielen, te weinig sliepen en wondroos opliepen. Een greep uit een aantal incidenten tijdens de laatste ontgroeningsperiode bij studentenvereniging Veritas in Utrecht levert een ontluisterend beeld op.

Quote

Lallende gasten stonden in het gezicht van aspirant-le­den te schreeuwen dat ze te lelijk waren om te neuken

Bron

Tijdens de ontgroening bij Veritas vielen studenten flauw doordat ze urenlang moesten fitnessen en bezweken door warmte en druk. Dat zegt een goed ingevoerde bron tegen het AD Utrechts Nieuwsblad.

,,Het waren Guantanamo Bay-achtige taferelen. Lallende gasten stonden in het gezicht van aspirant-leden te schreeuwen dat ze te lelijk waren om te neuken, terwijl die bier over zich heen kregen. Ook moesten ze onophoudelijk fitnessoefeningen uitvoeren." Deze 'ochtendgymnastiek', zoals dat heet in studentenjargon, moet het kaf van het koren scheiden: alleen de sterksten blijven en mogen lid worden. Wie niet kon volhouden moest na slechts drie uur slaap de volgende ochtend om zes uur weer paraat staan.

Niet douchen
Ook mochten 'feuten' zich in de ontgroeningsperiode niet douchen, zegt de bron. Een van de aspirant-leden meldde zich met wondroos, een ernstige huidinfectie. Die infectie verspreidde zich onder de nieuwe leden. Velen van hen hadden nog dagen last van de infectie.

De incidenten tijdens de ontgroeningsperiode zijn in strijd met de gedragscode die de Utrechtse studentenverenigingen hebben opgesteld in samenwerking met de Universiteit Utrecht (UU) en de  Hogeschool Utrecht. Daarin staat onder meer dat studenten zich iedere dag moeten kunnen wassen. Ook zijn er duidelijke afspraken over het aantal uren slaap.

Quote

Tijdens onze introduc­tie is er niemand écht flauw gevallen. Er zijn wel meldingen gemaakt van aspirant-le­den die zich flauw voelden

Veritas-praeses Floris Foekens

Na vragen van het AD bij de UU is het Veritas-bestuur direct ontboden om verantwoording af te leggen. De UU had namelijk al eerder een anonieme melding gekregen over een incident bij Veritas. ,,Die kwam erg overeen met hetgeen dat de krant meldt. Vandaar dat we het bestuur van Veritas direct hebben ontboden", zegt UU-woordvoerder Inge Noordijk.

Druivensuiker
Veritas-praeses Floris Foekens reageert: ,,Tijdens onze introductie is er niemand écht flauw gevallen. Er zijn wel meldingen gemaakt van aspirant-leden die zich flauw voelden. Deze zijn apart genomen en hebben druivensuiker en een glas water gekregen, als ze dat wilden." Hij stelt ook dat studenten wél de gelegenheid hadden zich te wassen.

Opvallend is dat Veritas tegenover de UU gistermiddag heeft toegegeven de slaapregels niet te hebben nageleefd, maar vragen daarover van het AD niet beantwoordt.

De Universiteit Utrecht is in elk geval niet blij met de incidenten. ,,We hebben afgesproken dat we in samenspraak met alle verenigingen de gedragscode grondig gaan evalueren. Ook heeft het Veritas-bestuur de kans gehad te vertellen wat er allemaal is gebeurd. Dat hebben ze in eerste instantie niet gedaan. Als toch blijkt dat er méér is, gaan we nadenken over maatregelen.''

Eerder zijn subsidies van onder meer Veritas ingetrokken na incidenten waarbij studenten flauwvielen tijdens de ontgroening.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht