Julia (19) krijgt kamer op Utrecht Centraal

Julia Koopman (19) uit Zutphen woont vanaf volgende week donderdag een week lang in een kamer op Utrecht Centraal. De hele nieuwe stationshal van Utrecht Centraal Station is haar domein. ,,Ik woon nog bij mijn ouders, dus ga nu voor het eerst een week uit huis."

De NS plaatste vorige week een advertentie voor de bijzondere kamer vanwege de officiële opening van de stationshal op 7 december. De tijdelijke kamerbewoonster is voor de NS ,,de ultieme tester'' van alle vernieuwingen, inclusief sfeer en aankleding.

Toen Julia de advertentie las wilde ze zich direct opgeven. ,,Ik word enthousiast van dit soort unieke concepten en dacht meteen: 'dit wil ik'. Ik wil deel uitmaken van dit experiment." Ze was niet de enige die dit dacht, want ze kreeg tweehonderd geduchte tegenstanders. ,,Het was de bedoeling om een schriftelijke motivatie in te sturen. Dat vond ik eigenlijk wat saai, daarom heb ik een video gemaakt."

In de video is te zien hoe Julia een dagje woont op Utrecht Centraal. ,,Utrecht Centraal, megagroot, maar tegelijk ook heel huiselijk. Ik denk dat ik me hier wel een week kan vermaken", eindigt Julia haar vlog. Dat had bij de NS voldoende indruk gemaakt om haar als huurster uit te kiezen.

Slaapkamer
Een leegstaand winkelpand wordt ingericht als slaap- en studeerkamer. ,,Ik heb al een keer op Utrecht Centraal geslapen, maar dat was na een festival. Toen moest ik wachten op de eerstvolgende trein. Maar dit is wel iets anders dan slapen op een krantje." Julia komt in een ingerichte kamer te wonen tussen de Smullers en de Albert Heijn To Go. ,,Gelukkig komt er wel een groot gordijn voor het raam te hangen, dan heb ik nog wat privacy."

De Zutphense heeft in haar aanmeldingsfilmpje al laten zien dat ze er geen moeite mee heeft om in haar badjas en op sloffen tussen 284.000 reizigers per dag op Utrecht CS rond te lopen. ,,Reizigers gaan mij volgende week vaker in mijn badjas zien, want ik ga me niet telkens omkleden om even naar het toilet te gaan. Ik moet namelijk naar de openbare wc en douche in de centrale hal."

Voor één euro heeft ze de beschikking over 25.000 vierkante meter, 29 toiletten, drie bars, alle maaltijden en schoonmaak. De belevenissen van de 19-jarige Zutphense zijn dagelijks te volgen via sociale media. ,,Ik kijk er naar uit!"

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht