Volledig scherm
Enkele studenten van de salafistische organisatie alFitrah in Overvecht zoeken, onafhankelijk van elkaar, de publiciteit om de gegeven lessen aan de kaak te stellen. De personen op de foto hebben daar overigens niets mee te maken. © Jeroen Jumelet

'Lessen van alFitrah vormen gevaar voor de samenleving'

'Criminele moslims mag je niet melden bij de politie', wordt studenten bij alFitrah geleerd.

Diverse oud-studenten, variërend in leeftijd tussen de 20 en 30 jaar, zijn de afgelopen weken, onafhankelijk van elkaar, naar deze krant gestapt om te vertellen over de lessen die salafistische organisatie in de Utrechtse wijk Overvecht geeft.

Zij hebben de afgelopen jaren en maanden diverse cursussen en conferenties bij alFitrah bezocht. Dat zij deze stap zetten is opvallend, omdat praten met journalisten voor mensen in de gesloten gemeenschap niet gebruikelijk is. Nu maken zij een uitzondering. ,,alFitrah moet gestopt worden. De intolerantie die zij prediken is gevaarlijk voor de samenleving."

Quote

Het zweet stond echt in mijn handen toen ik dat hoorde.

Oud-student alFitrah

Zij schetsen een beeld waarin alFitrah studenten opleidt die zich onttrekken aan de Nederlandse samenleving en zelfs ontwrichtend werken voor de rechtsstaat. Het belangrijkste pijnpunt voor de oud-studenten is dat wordt geleerd crimineel gedrag van moslims niet te melden bij de politie.

Zweet
,,Het zweet stond echt in mijn handen toen ik dat hoorde. Een aantal studenten vroeg aan de leraar hoe hij dat bedoelde. Om meer duidelijkheid te krijgen vroeg ik door. Mochten wij een Marokkaan die zich bezighoudt met vrouwenhandel en dus mensenlevens verwoest niet aangeven bij de politie? Zijn antwoord daarop bleef 'nee'. Zelfs bij criminelen van het ergste soort."

Onbegrijpelijk, vinden deze studenten. Zij hebben diverse malen hun verbazing uitgesproken tijdens lessen. ,, Nederland doet zijn best om criminaliteit aan te pakken en vervolgens krijgen de studenten bij alFitrah vanuit islamitische hoek te horen dat deze criminelen niet aangegeven mogen worden bij de politie. Dat is heel erg gevaarlijk voor de samenleving."

Een andere oud-student vertelt waarom alFitrah deze lessen zo geeft. ,,Volgens de interpretatie van de islam door alFitrah moet je criminelen vermanen. Zo kun je duidelijk maken wat Allah en de profeet over deze slechte zaken hebben verteld."

De studenten probeerden met de leraren in discussie te komen over deze vermaningen. Maar de salafistische leraren staan niet open voor andere interpretaties. Een oud-student: ,,Zij denken verraad te plegen naar de islam door naar de politie te stappen. Dat is echt een misinterpretatie." Een andere student: ,,Dus als je buurman plofkraken pleegt of mensen aan de drugs helpt, mag je niet naar de politie. Terwijl hij andere mensen kwaad doet. Dat is heel erg vreemd."

Quote

Op deze manier kom je echt aan de basis van de samenle­ving. Dit is heel gevaarlijk.

Eric Bervoets, criminoloog

'Schokkend'
Criminoloog Eric Bervoets, die onderzoek deed naar radicalisering, noemt de bevindingen schokkend. ,,Op deze manier kom je echt aan de basis van de samenleving. Dit is heel gevaarlijk. Kennelijk erkent deze organisatie de politie niet, omdat het onderdeel is van de overheid." Volgens Bervoets mag het niet zo zijn dat instellingen als alFitrah hele groepen mensen aan de rechtsstaat kunnen onttrekken. ,,Ik snap heel goed dat deze oud-studenten aan de bel trekken. Zij hebben groot gelijk, dit is heel gevaarlijk."

Burgemeester Jan van Zanen laat weten verontrust te zijn. ,,Dit kan interessant zijn voor het Openbaar Ministerie. Ik word hier in elk geval niet blij van, maar het is aan het OM hier eventueel onderzoek naar te doen."

AlFitrah distantieert zich van de uitspraken van de studenten en noemt ze leugens. ,,Bovendien kunnen wij niet inhoudelijk reageren , omdat deze personen anoniem zijn'', zegt een woordvoerder. ,,Wel kunnen we zeggen dat dit haaks staat op hetgeen alFitrah uitdraagt en waar zij voor staat.''

,,Als je weet dat iemand een strafbaar feit wil plegen, dan hoort deze persoon vermaand en overtuigd te worden om hem hiervan af te houden. Wanneer men niet in staat is deze persoon tegen te houden, dan is men verplicht hem aan te geven bij de politie om zijn kwaad te stoppen. Wij hebben een goede samenwerking en verstandhouding met de politie in Overvecht'', aldus alFitrah.

*De namen van de bronnen zijn bij de hoofdredactie van deze krant bekend. De achtergrond en motieven van deze personen zijn kritisch tegen het licht gehouden. Uit angst voor bedreigingen willen zij niet met hun naam in de krant.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht