Volledig scherm
Dolken die verkocht worden op de beurs © AD

Militariabeurs mag 'nazibeurs' genoemd worden

Het kan antifascist Arthur Graaf niet verboden worden de Militariabeurs in Houten te betitelen als een 'nazibeurs'. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vandaag in kort geding besloten.

Quote

De rechter zegt zwart op wit dat er geen verboden dingen gebeuren op de beurs

Gaston Vrolings

Beursorganisator Gaston Vrolings eiste van de rechter dat deze 'lasterlijke' term niet nog eens door Graaff in de mond wordt genomen, op straffe van een dwangsom van 5.000 euro per overtreding. Maar de rechtbank vindt dat op grond van de vrijheid van meningsuiting zo'n eis niet kan worden toegewezen. De beurs, waar allerhande oorlogsrelikwieën waaronder nazi-artikelen worden verhandeld, vindt in het laatste weekend van deze maand voor de vierde keer plaats in de Expo Houten.

Vrolings zegt niet ongelukkig te zijn met de uitspraak. ,,De rechter zegt zwart op wit dat er geen verboden dingen gebeuren op de beurs, en dat nergens uit blijkt dat de organisatie daarvan sympathiseert met het nazi-gedachtengoed.''

Vrijheid van meningsuiting
Graaff heeft foto's van Vrolings op verschillende van zijn websites gezet. Die moet hij van de rechter verwijderen. Ook de antifascist zegt blij te zijn met de uitspraak: ,,Op die foto na, is de vrijheid van meningsuiting in dit land gelukkig nog steeds een groot goed''.

Vrolings kondigt aan een bodemprocedure te starten, die er alsnog toe moet leiden dat Graaff het woord 'nazibeurs' niet meer in de mond mag nemen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht