Volledig scherm
in Italië zijn speelgoedwapens niet van echte wapens te onderscheiden © William Hoogteyling

'Nepwapens lijken steeds meer op echte wapens'

Nepwapens zijn voor de politie niet meer van echte wapens te onderscheiden. Het kan niet anders dan dat het een keer fout gaat, zegt criminoloog Henk Ferwerda. ,,De kans op een ongeluk is groter dan ooit."

Quote

Ze lijken steeds meer op echte wapens. Voor een politieman is het verschil amper nog te zien

Henk Ferwerda, criminoloog

Afgelopen maandag moest een flinke politiemacht optreden, nadat bewoners van een wijk in De Meern vier mannen met wapens hadden zien lopen. De politiehelikopter hing zelfs enige tijd boven de wijk. Na een flinke achtervolging werden de vier gepakt. Wat bleek: ze droegen nepwapens.

Onlangs startte de politie een campagne om het gebruik van nepwapens onder jongeren een halt toe te roepen. Dat was hoognodig, aldus criminoloog Ferwerda. ,,Ze lijken steeds meer op echte wapens. Voor een politieman is het verschil amper nog te zien."

Quote

Het is toch een beetje 'toys for boys'. Jongens vinden dat leuk

Henk Ferwerda, criminoloog

Stoer
Ferwerda wijst erop dat jongeren het simpelweg stoer vinden om met een nepwapen te lopen. ,,Het is toch een beetje 'toys for boys'. Jongens vinden dat leuk. Maar ze realiseren zich niet dat ze daarmee een enorm risico lopen." Hij hoopt dat ouders hun kinderen meer op de risico's wijzen. ,,Nepwapens zijn geen speelgoed."

Volgens de criminoloog komt het moment dat een politieagent iemand neerschiet die een nepwapen draagt dichterbij. ,,Als zo'n nepwapen op een échte Glock of Walther lijkt, is de beslissing voor een agent écht heel moeilijk."

Agenten gaan er, na een melding, van uit dat het om een echt vuurwapen gaat. ,,En je komt in situaties terecht dat je niet de tijd hebt om dat na te vragen'', zei politiewoordvoerder Robbert Salome onlangs nog in deze krant. Dat kan er zelfs toe leiden dat de politie moet schieten, met alle mogelijke gevolgen van dien.

De politie hield onlangs in Veenendaal, Woerden en Amersfoort tieners aan die gezien werden met een nepwapen. En afgelopen maandag dus in De Meern. Criminoloog Ferwerda: ,,Het is goed dat opletttende burgers meteen de politie bellen. Dat moeten ze ook blijven doen."

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht

poll

'The Mall' is overbodig in het logo van Hoog Catharijne

'The Mall' is overbodig in het logo van Hoog Catharijne

  • Ja (82%)
  • Nee (18%)
1234 stemmen