Volledig scherm
De boom werd met een hoogwerker op de juiste plek gezet. © Marnix Schmidt

Oude plataan verhuist van Spanje naar IJsselstein

VideoEen boom, die de grote oprit toch een knusse en gezellig uitstraling geeft. Dat wilden Emiel (37) en Bianca (34). Vandaag ging hun wens in vervulling toen een 10 meter hoge en 200 jaar oude plataan uit Noord-Spanje arriveerde.De boom was uitgezocht door Wim Takkebos en Duuk Muilwijk, eigenaren van de Green Contractors,een bedrijf dat zich bezighoudt met bijzondere tuinprojecten. ,,Wij zijn daarvoor al 25 jaar op zoek in heel Europa naar bijzondere bomen. Deze boom hadden we in Noord-Spanje aan de voet van Pyreneeën tijdens een andere klus gespot en zat daarom in onze bomendatabase. Toen we het verzoek van Emiel en Bianca kregen, kwam Wim meteen met deze boom. Het is een boom die je in mediterrane landen veel ziet op pleinen. In feite komt de boom bij Emiel en Bianca nu ook op een 'plein' te staan."

De markante boom, die in een bak van 4 bij 4 meter wordt gezet, geeft volgens Duuk door zijn postuur en zijn zware stam meteen leeftijd aan de tuin: ,,Het is niet een boom, die er pas over vijf jaar staat. Hij is meteen aanwezig."

300 jaar
Duuk verwacht dat het nageslacht van Emiel en Bianca, die momenteel twee dochters van 4 en 6 hebben, nog lang van de plataan kan genieten: "Ze kunnen wel 300 tot 400 jaar worden."

Afgelopen maandag vertrok Wim per vliegtuig naar Noord-Spanje, waarna hij dinsdagochtend aanwezig was toen de 16000 kilo zware boom met een stamomtrek van 2,3 meter op een vrachtwagen onderweg ging naar Nederland. Daar arriveerde de boom woensdagavond, waarna donderdagochtend het transport naar het centrum van IJsselstein volgde.

Middenklasser
Voor Bianca en Emiel is de plataan het sluitstuk van een tuininrichting, waarbij 2000 vierkante meter op de schop ging. Bianca: ,,We wilden dat de tuin dezelfde uitstraling kreeg als het huis: groot, maar toch knus en gezellig." Ze vindt vooral de stam prachtig: ,,Het is net een schilderij."

Ze kijkt uit naar het voorjaar, wanneer de plataan in bloei zal staan. Over de kosten wil ze niet al te veel kwijt. Duuk is daarover iets duidelijker: ,,Voor de kosten van deze boom inclusief transport hadden ze ook een kleine middenklasser kunnen kopen."

  1. Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgangers voor oorlogsmisdrijf

    Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgan­gers voor oorlogsmis­drijf

    De 24-jarige Syriëganger Oussama A. uit Utrecht en Reda N. uit Leiden (25) zijn veroordeeld tot respectievelijk 7,5 en 4,5 jaar cel. De rechtbank in Den Haag acht vandaag onder meer bewezen dat zij in het strijdgebied in Syrië en Irak meededen met de terroristische organisatie IS en zodoende terroristische misdrijven hebben voorbereid. Dat gebeurde tussen ongeveer begin 2014 en eind 2016. De twee waren al in Turkije veroordeeld tot zes jaar cel voor terrorisme maar konden vorig jaar naar Nederland komen, waar ze meteen werden opgepakt.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht