Volledig scherm
© ap

Patiënten en artsen UMC blij met online ziekenhuisportaal

Het digitale patiëntenportaal van het UMC Utrecht dat in 2015 online ging, lijkt een succes. In een evaluatie geven 500 patiënten en 300 zorgprofessionals voor het overgrote deel aan positieve ervaringen te hebben met het systeem.

Patiënten kunnen thuis digitaal hun dossier inzien, een e-consult aanvragen, onderzoeksresultaten bekijken en herhaalrecepten bestellen. Daarnaast kunnen ze in de digitale agenda zien wanneer ze weer verwacht worden bij hun dokter. Slechts een kwart van de patiënten zegt geen behoefte te hebben aan het online portaal.

Zorgverleners merken dat mensen die thuis alvast hun gegevens bekijken met meer voorkennis naar een gesprek komen. Dat is zeer nuttig, vindt Reumatoloog Janneke Tekstra van het UMC: ,,Patiënten stellen daardoor
concretere vragen en zijn ook meer betrokken bij beslissingen over de zorg en behandeling."

Angst onnodig

Veel zorgverleners zijn bang dat patiënten hun medische uitslagen thuis verkeerd interpreteren. Volgens het UMC blijkt die angst onnodig omdat mensen direcht via het portaal vragen kunnen stellen aan een arts. Dat voorkomt onnodige zorgen bij patiënten en misverstanden over de resultaten van medisch onderzoek.

Uit een deze week gepubliceerd rapport van onderzoeksbureau M&I over patiëntenportalen, blijkt dat het portaal van het UMC Utrecht de breedste functionaliteit biedt van alle ziekenhuizen in Nederland.

Inmiddels maken zo'n 29.000 patiënten van het UMC Utrecht gebruik van het portaal, ruim 15 procent van alle patienten. Uit een rapport uit 2015 van expertisecentrum voor e-health Nictiz bleek dat patiënten grote behoefte hebben om hun medisch dossier in te zien.

Het Utrechtse ziekenhuis wil het aantal mogelijkheden binnen het portaal in de toekomst sterk uitbreiden.

  1. Afgeperste fruithandel bedreigd door drugscriminelen: ‘Eén van jullie medewerkers wordt geliquideerd’
    PREMIUM

    Afgeperste fruithan­del bedreigd door drugscrimi­ne­len: ‘Eén van jullie medewer­kers wordt geliqui­deerd’

    Uit wraak voor een onderschepte lading cocaïne zijn eigenaren van een groente en fruithandel in de Gelderse plaats Hedel afgeperst en bedreigd met de aankondiging dat ‘een willekeurige medewerker’ zou worden liquideerd als het vereiste bedrag niet op tafel zou komen. De twee verdachten van de criminele feiten blijven voorlopig vastzitten, oordeelde de rechter vandaag.