Volledig scherm
Raffie Chohan © anp

Raffie Chohan: 'Ik veracht geen moslims, ik haat ze niet'

Raffie Chohan (65) uit Rotterdam, geregeld spreekster op bijeenkomsten van de anti-islambeweging Pegida Nederland, staat vandaag voor de rechter in Utrecht. Chohan wordt verdacht van het aanzetten tot haat en geweld tegen moslims. Het Openbaar Ministerie eist een geldboete van 1000 euro, waarvan 500 voorwaardelijk.

Quote

Ik veracht geen moslims, ik haat ze niet. Hun gedragin­gen en regels, die haat ik

Raffie Chohan

Pegida

De demonstratie in Utrecht van Pegida was de eerste in Nederland van de uit Duitsland afkomstige anti-islamitische beweging.Onder de sprekers was ook Lutz Bachmann, oprichter van Pegida in het Duitse Dresden.

Chohan zei vorig jaar in oktober bij een Pegidabijeenkomst in Utrecht onder meer dat ,,de massieve inteelt in de islamitische cultuur vrijwel onomkeerbare schade brengt aan de moslims, met inbegrip van grote schade aan de intelligentie en geestelijke gezondheid van moslims''. Chohan sprak ook over de islam als ,,een krankzinnige ideologie'' die een reden is om ,,moslims te verachten en te haten''. 

De rechter wilde vanmiddag weten of Raffie Chohan de speech zelf geschreven heeft. ,,Ja", zei ze. ,,En ook zelf op Facebook gezet."

Chohan legde de rechtbank uit dat ze dit deed omdat ze haar kennis over de islam met het publiek wilde delen. ,,Ik ben geen arabist, maar heb veel gelezen over de islam."

Krankzinnig
Moslims haten, dat doet ze naar eigen zeggen niet. ,,Ik veracht geen moslims, ik haat ze niet", vertelde Chohan de rechter. ,,Ze hebben een krankzinnige ideologie. Hun gedragingen en regels, die haat ik."

Volgens Chohan was het niet haar bedoeling haat te zaaien. ,,Ik wilde geen mensenmassa opruien. Slechts kennis delen."

Grievend
De Officier van Justitie noemt de uitlatingen van Chohan 'onnodig grievend'. Volgens het OM hebben de uitspraken wel degelijk aangezet tot haat en discriminatie. Het OM eist een geldboete van 1000 euro, waarvan 500 euro voorwaardelijk. 

Politieverhoren
De advocaat van Chohan wilde dat de strafzaak gestopt werd. Chohan heeft zich volgens de advocaat niet kunnen voorbereiden op de politieverhoren. Ook is er volgens de advocaat sprake van een politieke vervolging. Maar de rechter ging hier niet in mee. Volgens de rechtbank heeft het Openbaar Ministerie haar werk goed gedaan.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht