Volledig scherm
© Spoel

SPOEL: Cultuur op een luie middag in een mooie omgeving

Hoe val je op tussen andere festivals? Festival SPOEL in het buitengebied van Culemborg denkt zich te onderscheiden met de mix van muziek, theater en poëzie in een kleinschalige, groene ambiance. Komende zondag is de derde editie van het festival.

,,SPOEL is een lekker luie zondagmiddag waarop je in een fantastische omgeving geniet van allerhande cultuur'',  zegt organisator en slagwerker Bartho Staalman.

Culturele pleisterplaats
Twee jaar geleden werd hij gevraagd om optredens te regelen voor een nieuw festival in het amfitheater van Werk aan het Spoel. Dit oude militaire bolwerk uit de Nieuwe Hollandse Waterlinie aan de dijk tussen Culemborg en Everdingen, krijgt steeds meer naam als culturele pleisterplaats. ,,Van het een kwam het ander en na die eerste keer ben ik verder gegaan met programmeren. Langzaam heeft zich het beeld gevormd van wat er zou kunnen op die historische plek.''

Fortterrein
Tijdens deze derde editie neemt SPOEL vrijwel het hele fortterrein in beslag. Staalman: ,,De formule is gereed, we hebben een mooie basis. Uitgangspunt is dat lokale krachten worden gebundeld met professionele artiesten en aanstormend talent. Bijzonder is ook de relaties die ontstaan tussen de artiesten en het publiek. Er is geen backstage, iedereen is van elkaar afhankelijk om het festival te doen slagen.''

Drumsessie
Het programma van SPOEL begint om 14.00 uur met een drumsessie. Mabassa, Day Fly, Duijf, Michael Prins en The Indien staan in het Amfitheater. Het akoestisch podium is voor Jive, Bram van Langen, Tamara Woestenburg en Molino. Ingmar Heytze en Roos Buskes presenteren hun poëzie in 't Nest. Op het festival zijn kaartjes te bemachtigen voor exclusieve voorstellingen Robin Hood van Surpluus, Tweezaam van Wordbites en Andries Tunru, die net als Staalman zijn talenten ontdekte op Culemborgse middelbare school Lek en Linge. Ook is er de interactieve minivoorstelling De Kleine Prins van Circus Theater Vladimir. Om acht uur valt het doek. Het festival start om 14.00 uur.

Kaarten zijn 17,50 euro in de voorverkoop

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht