Volledig scherm
Van het gebouw wordt 40 centimeter afgehaald. © Ruud Voest

Stukje van gebouw af vanwege tram

De bouw van de Uithoflijn betekent niet alleen graven in de grond, maar ook werken in de hoogte. Op de Uithof in Utrecht moet een stukje van een gebouw en een loopbrug afgehaald worden om ruimte te maken voor de tram.

Quote

Het centrum van de Uithof zou dan een slecht over te steken sleuf krijgen

Simon de Roo

Het gaat om het Sjoerd Groenmangebouw, waar de faculteit Sociale Wetenschappen zetelt en die deels de Heidelberglaan overkapt, en om de loopbrug tussen de Universiteitsbibliotheek en het Van Unnikgebouw. Bijna een halve meter (40 centimeter) moet er aan de onderkant af zodat de bovenleidingen van de tram er kunnen lopen.

Volgens de Universiteit Utrecht, verantwoordelijk voor dit deel van het megabouwproject, laat de constructie van de gebouwen het toe er een klein stukje vanaf te halen. ,,We zagen een stukje van de betonbalken af en zetten er een nieuwe stalen balk in. Met een stalen balk heb je minder hoogte nodig", zegt projectmanager Brian Klazema.

Verlagen
Een deel van het Sjoerd Groenmangebouw had al een soort inkeping om ooit ruimte te maken voor een tram. ,,Daar is al een hap uit de constructie. Het was makkelijker geweest als ze dat over het hele stuk zo gemaakt hadden", lacht hij.

Het verlagen van de trambaan was geen optie. ,,Het centrum van De Uithof zou dan over een grote lengte een slecht over te steken sleuf krijgen waarin zich bovendien vuil, bladeren en ook water zou ophopen", weet woordvoerder Simon de Roo.

Lawaai
De werkzaamheden aan de twee gebouwen duren nog tot eind september. Een deel van het werk gebeurt in het weekend. Klazema: ,,Vanwege de geluidsoverlast. Het zagen in betonbalken maakt nogal veel lawaai."

Daarna gaat de projectorganisatie van de Uithoflijn verder met de aanleg van het spoor. In 2018 moeten de eerste trams tussen Utrecht Centraal en de Uithof gaan rijden.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht