Volledig scherm
© ANP/Lex van Lieshout

Tijgermuggen ontdekt in woonwijk Veenendaal

In de woonwijk Dragonder in Veenendaal zijn Aziatische tijgermuggen, die ziekten als het zikavirus kunnen overdragen, aangetroffen. Het gaat om twee exemplaren. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat de exotische muggen uit voorzorg bestrijden, maakte de autoriteit vandaag bekend. Daarmee moet voorkomen worden dat de muggen zich in Nederland vestigen.

Het is nog onduidelijk hoe de tijgermuggen in Veenendaal terecht zijn gekomen. Mogelijk is dat door vakantieverkeer gekomen. Uitzonderlijk is dat ze in een woonwijk zijn gevonden, zegt Paul Trienekens van de NVWA. Normaal wordt de mug gevonden bij bedrijven die in autobanden handelen. Daar nestelt de mug zich in plasjes in een band.

De NVWA onderzoekt nu of er nog meer Aziatische tijgermuggen zitten in de wijk. Daarom zijn muggenvallen geplaatst in de woonwijk Dragonder-Noord. "Vrijdag worden nog meer vallen geplaatst", aldus Trienekens.

Volgens de woordvoerder worden de muggen vrijdagmorgen bestreden. Daarvoor willen medewerkers van de NVWA de tuinen van wijkbewoners in. Reden dat direct omwonenden per brief zijn geïnformeerd door de gemeente en de NVWA. Trienekens: "De tijgermug houdt zich daar vooral op in stilstaande plasjes, laagjes water in gieters, potjes of in regentonnen." Die worden verwijderd of behandeld met een biologisch larvendodend middel.

Virussen
Volgens de NVWA is de kans te verwaarlozen dat de tijgermuggen virussen van bepaalde infectieziekten, zoals dengue (knokkelkoorts), chikungunya en zikakoorts, zullen overdragen. "Dit gebeurt wel in tropische regio's van Azië, Afrika en Amerika, landen waar deze virussen voorkomen."

De NVWA kwam de tijgermug in Veenendaal op het spoor omdat een wijkbewoner zich bij de autoriteit meldde met een beschrijving van een in zijn tuin aangetroffen exemplaar, en wilde weten met welk dier hij van doen had. De andere mug werd een aantal tuinen verderop waargenomen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht