Volledig scherm
De nieuwe grenzen van de provincie Utrecht (rood). © Gemeenteatlas/MV

Vianen, Leerdam en Zederik liggen straks officieel in Utrecht

Als Leerdam, Zederik en Vianen op 1 januari 2019 een fusie aangaan, komt de nieuw gevormde gemeente Vijfheerenlanden te liggen in de provincie Utrecht.

Volledig scherm
© Foto AD
Volledig scherm
De taart werd aangesneden toen de fusie voor de gemeente Vijfheerenlanden rond was. © Gemeente Zederik

Dat blijkt uit het herindelingsbesluit dat de provincie Utrecht vandaag nam.Het besluit om de provinciegrens tussen Utrecht en Zuid-Holland te verschuiven had heel wat voeten in de aarde. De raden hadden in meerderheid een voorkeur voor Utrecht. Dat voornemen stuitte op verzet bij bestaande samenwerkingsverbanden in Zuid-Holland, zoals de veiligheidsregio.

De discussie over de provinciegrens heeft ook gezorgd dat de fusie een jaar later is dan was gepland. De ambtelijke organisaties gaan vermoedelijk al wel in 2018 samen.

Als Zederik en Leerdam vanaf 2019 bij de provincie Utrecht horen, heeft dat geen gevolgen voor de veiligheid van burgers in Zuid-Hollandse buurgemeenten. Dat staat in het gisteren door de provincie Utrecht vastgestelde herindelingsbesluit.

Toen vorig jaar duidelijk werd dat de drie gemeenteraden van Leerdam, Zederik en Vianen in meerderheid liever bij Utrecht horen, werd van meerdere kanten in Zuid-Holland gewezen op de risico's. Zo zou de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid te klein worden als Zederik en Leerdam daaruit vertrekken. Ook bestonden er risico's voor de waterveiligheid, zo werd gezegd, omdat het hele gebied tot één dijkring hoort.

De gemeenten en de provincie zijn van mening dat de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden de bestuurlijke en economische belangen van burgers het best kan dienen in 'de dynamische en innovatieve regio Utrecht'.
Het gisteren in Vianen gepresenteerde herindelingsontwerp komt nu acht weken ter inzage te liggen. Burgers, verenigingen, bedrijven en maatschappelijke organisaties kunnen er in die periode hun mening over geven. Al die informatie leidt tot een herindelingsadvies. Daar buigen de Tweede en Eerste Kamer zich vervolgens nog over.

De gezamenlijke ondernemingsraad van de drie gemeenten wil de ambtelijke fusie al in 2018. De gemeenteraden besluiten daar 7 december over.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement