Volledig scherm
Hans van der Linden en Yvonne van Keulen (en ook haar partner Han) liepen de ziekte van Weil op © AD

Zwemmers ziek na duik open water

Drie triatleten zijn vorige week met spoed opgenomen in het Meander-ziekenhuis in Amersfoort nadat ze de ziekte van Weil hadden opgelopen. Ze hebben de ziekte vermoedelijk gekregen na het zwemmen in de Kromme Rijn, tussen Wijk bij Duurstede en Utrecht. Het grootste gevaar voor de sporters lijkt inmiddels geweken.

Quote

Het is niet duidelijk waar zij de bacterie exact hebben opgelopen

GGD regio Utrecht

Hans van der Linden en Yvonne van Keulen van de Amersfoortse club AV Triatlon bereidden zich voor op deelname aan de triatlon Ironman op Hawaiï, een van de zwaarste en meest prestigieuze sportevenementen ter wereld. Ook Yvonnes partner Han werd opgenomen in het ziekenhuis.

De ziekte van Weil is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door urine van ratten. De eerste verschijnselen doen zich binnen een tot drie weken voor en lijken op griep. De koorts loop echter snel op en verschillende organen zoals lever en nieren kunnen uitvallen.

Ook longbloedingen en hersenvliesontsteking komen voor. De ziekte kan dodelijk zijn.

Infuus
Hans van der Linden is weer thuis. Hij lag enkele dagen aan het infuus. De twee anderen zijn er slechter aan toe. Han had last van nierfalen en werd gedialyseerd, Yvonne liep waarschijnlijk een hersenvliesontsteking op. Dat meldt AV Triatlon in een mailing aan haar leden. De slachtoffers kunnen en willen zelf nog geen toelichting geven op het incident.

De GGD Regio Utrecht bevestigt dat er onlangs enkele meldingen zijn binnengekomen van patiënten met bewezen Leptospirose, de officiële benaming voor de ziekte van Weil. Woordvoerder Anja Kreileman wil uit privacy-overwegingen geen relatie leggen met de drie Amersfoortse slachtoffers. ,,Het gaat in ieder geval om patiënten die in open water hebben gezwommen,'' zegt zij. ,,Het is niet duidelijk waar zij de bacterie exact hebben opgelopen.''

Overal
Dat zegt ook woordvoerder Jur Bulthuis van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. ,,Je kunt de ziekte overal oplopen. Het wordt verspreid via de urine van ratten, en die zitten overal. Er wordt dan ook niet op gecontroleerd, zoals bijvoorbeeld wel het geval is met botulisme. Wij zeggen: als je veilig wilt zwemmen, ga dan naar een zwembad. Het chloor doodt dit soort bacteriën.''

De drie getroffen zwemmers waren ook betrokken bij de organisatie van de Kromme Rijn Zwemmarathon. Die zwemtocht van 24 kilometer tussen Wijk bij Duurstede en Utrecht zou komende zondag met steun van de Kiwanis Club Leusden plaatsvinden maar is direct na het incident afgelast.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht