Volledig scherm
Kinderen op zomerkamp in het Belgische Meise voor kinderen van 6 tot 12 jaar. © Lukas

Belgen droppen kroost op kamp en gaan all-inclusive

Vakantie: waar en hoe?In de zomermaanden valt het fileleed in België mee. De helft van de Belgen viert vakantie in het buitenland. Meestal all-inclusive in een hotel.

'Ons zul je niet snel in een appartementje zien. Dat is voor de Nederlanders. Die gaan op zoek naar de bungalows en appartementjes die wij in onze vakantiebrochures zelfs niet meer opnemen. Een Belg gaat in zijn vakantie niet zelf achter het fornuis staan; die wil rust en comfort. En dus een hotel, liefst all-in'', aldus Piet Demeyere van reisorganisator TUI. ,,Daar zie je aan dat wij toch net een tikje Bourgondischer zijn dan de Nederlanders'', zegt de Vlaamse Europarlementariër Marc Demesmaeker.

Zonder kinderen

Quote

Een Belg gaat in zijn vakantie niet zelf achter het fornuis staan. En de kinderen worden door de ouders uitbesteed

Dat rust zoeken gaat zover dat veel Belgen zonder enige gewetenswroeging hun nageslacht thuis laten. De Belgische jeugd, verwend met on-Nederlands lange zomervakanties - vlot twee maanden, vaak nog langer - vermaakt zich op zomerkampen van de scouts of jeugdbeweging Chiro of pakt een talencursus mee. Of wordt geparkeerd bij grootouders.

Belgen hebben in eigen land veel om van te genieten. Schitterende historische binnensteden, de Ardennen, de Vlaamse kust (die in Wallonië de Belgische kust heet). Maar dat zijn met de buurlanden Frankrijk, Duitsland en Nederland de bestemmingen voor korte uitstapjes (tot vier nachten), aldus Erik Vloeberghs, directie statistiek van het ministerie van Economische Zaken. Voor lange vakanties (vanaf vier nachten) zijn vooral mediterrane bestemmingen in trek (Turkije en delen van Griekenland dit jaar wat minder), en komt Nederland op de zesde plaats. Dat juist Belgen zich nu in Nederland thuis zouden moeten voelen, vindt Vloeberghs 'wel een beetje een steek onder water'. We moeten nog maar zien, zegt hij, of de formatie in Nederland niet langer gaat duren dan die van 2011 in België, die met 541 dagen een Guinnessrecord opleverde. En wat is ertegen als je daarmee een stabiele regering krijgt?

Belgen mogen dan terugvallen op volledig verzorgde vakanties, dat wil niet zeggen dat ze het breed laten hangen. De vliegklant betaalt zo'n 1.070 euro per persoon, en dat zal - omdat het veelal all inclusive is - dicht tegen het totaalbedrag aan zitten, aldus Demeyere van TUI. Demesmaeker vindt dat al best veel. ,,Zeker als je dat voor een doorsneegezin met vier moet vermenigvuldigen.'' De autoklant lijkt met 330 euro goedkoper uit, maar heeft doorgaans meer bijkomende kosten. Hoeveel er te besteden valt, hangt in het nog archaïsch georganiseerde België sterk af van je status: bediende of arbeider. Het enkel vakantiegeld, het bedrag dat werknemers ontvangen als loon tijdens verlof, is voor bedienden gemiddeld 2.828 euro (het cijfer dateert van 2014), de premie daar bovenop (dubbel vakantiegeld) 2.602 euro. Arbeiders zijn aanzienlijk slechter af. Zij krijgen geen loon, maar via de vakantiekas van hun werkgever een enkel vakantiegeld van 314 en een dubbel van 1.084 euro.

Walen

Dat er eigenlijk allang geen Belgen meer zijn, zoals politicus Jules Destrée al in 1912 aan de koning schreef ('Sire, il n'y a pas de Belges'), blijkt ook uit de vakantiestatistieken van Vloeberghs: Brusselaars en Vlamingen trekken in aanzienlijk grotere aantallen naar het buitenland dan Walen. Omdat die minder te makken hebben, denkt Demeyere van TUI, en misschien ook wel omdat velen van hen alleen maar Frans spreken. ,,De Vlaming staat in het algemeen opener in het leven'', meent parlementariër Demesmaeker. Hijzelf is een trouw Ierlandganger. ,,Om te onthaasten. Geweldige natuur en cultuur. En Ieren lijken vaak net gewoon Vlamingen.''