Volledig scherm
© Hollandse Hoogte

Britse toerist wordt gehaat en geliefd

Vakantie: waar en hoe?Britse vakantiegangers zijn beroemd en berucht. Van grote groepen mannen die hun vrijgezellenfeest vieren op de Amsterdamse wallen, tot een zonverbrand gezin op een terras op Gran Canaria achter een bord fish and chips.

Quote

Toeristi­sche hotspots klagen over feestjes die de hele nacht doorgaan en over openbare dronken­schap

De Britten zijn dan ook een reislustig volk: in 2016 gingen ze in totaal 70,8 miljoen keer naar het buitenland, meer dan ooit. Er werd gereisd voor zaken en familiebezoek, maar 45 miljoen keer was vakantie de reden van de buitenlandse trip.

Het liefst spenderen de Britten hun 28 wettelijk voorgeschreven vakantiedagen in de Spaanse zon: 12,9 miljoen trips gingen naar het Zuid-Europese land. In de top 5 staan verder Frankrijk, Italië, Ierland en de Verenigde Staten. Een goudmijn, zou je denken. Klopt: ondanks dat de Britten het begrip vakantiegeld niet kennen, gaven ze vorig jaar ruim 30 miljard euro uit op vakantie in het buitenland.

Toch staat niet iedereen te springen om Britse vakantiegangers. Toeristische hotspots klagen over feestjes die de hele nacht doorgaan, naaktlopen en openbare dronkenschap. De burgemeester van Kreta zei een paar jaar geleden in een interview: ,,Ze schreeuwen, zingen, vallen, trekken hun kleren uit en kotsen. Het zijn alleen de Britten, niet de Duitsers of de Fransen.'' Ook de burgemeester Eberhard van der Laan, uitte zich al eens in negatieve bewoordingen over de Britse toeristen. In 2015 werden er zelfs politieagenten uit Groot-Brittannië ingevlogen naar de eilanden Ibiza en Mallorca om hun Spaanse collega's te helpen losgeslagen landgenoten in de hand te houden. Traditioneel worden daar in de zomer veel Britse toeristen gearresteerd voor vandalisme, drugsovertredingen en geweldsdelicten.

Bizarre telefoontjes

Ook het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken weet soms niet wat ze aan moeten met hun eigen inwoners in het buitenland. Vorig jaar publiceerden ze een lijst van bizarste telefoontjes naar hun ambassades. Zo was er een vrouw die teleurgesteld was omdat de Britse ambassade in Rusland niemand had gestuurd om haar een tour door Sint Petersburg te geven.

Maar, het zijn natuurlijk altijd de goeden die lijden onder kwaden. En dus gedraagt de meerderheid van de Britten zich dan ook prima op reis. Korte citytrips zijn ook een populaire manier om een paar vakantiedagen aan te besteden. Door de opkomst van sites als Airbnb kun je nu heel makkelijk een tijdelijk onderdak vinden, ook als je op citytrip gaat met je hele gezin en bijvoorbeeld zelf wilt koken om de kosten te drukken. Volgens cijfers van Airbnb gaan ze het liefst naar Barcelona, gevolgd door Parijs, Lissabon, Rome en ons eigen Amsterdam.

In eigen land

Niet alleen buiten de grens wordt veel gereisd, ook vakantie in eigen land is in opmars: in 2016 werden er bijna 48 miljoen vakanties in eigen land gevierd, twee procent meer dan in het jaar ervoor. Dat komt volgens toerismeorganisatie VisitBritain doordat er steeds meer kwaliteitsbestemmingen in eigen land zijn, en omdat het gemakkelijk en goedkoop is. Na het brexitreferendum daalde de waarde van het pond enorm: de keuze voor vakantie in eigen land is dus aantrekkelijker geworden.

Ook uit een recente analyse van de Barclays Bank over Groot-Brittannië als vakantieland blijkt dat de zogenoemde 'staycation' populairder wordt. Vooral zuidwest-Engeland is een populaire bestemming: de stranden, kliffen en pittoreske dorpjes van Cornwall trekken veel bezoek uit eigen land. Ook Schotland en Wales zijn geliefde bestemmingen.

Volgens Barclays komt de groeiende populariteit doordat Britten een steeds drukker leven leiden, waarin ze zowel veeleisend werk als het familieleven in de lucht proberen te houden. Als resultaat daarvan zien ze een vakantie in eigen land als een kans om tijd met hun geliefden door te brengen.