Volledig scherm
Amerikanen op vakantie in eigen land: Key West. © Marcel Wagenaar

De arbeidsmarkt draait in de VS om 'survival of the fittest'

WerkmartelarenDe Amerikaanse vakantiecultuur mist één essentieel ding: vakantie. De VS is het enige ontwikkelde land dat bedrijven niet verplicht om werknemers af en toe vrijaf te geven. Dat leidt tot wat sommigen noemen een no vacation nation.

Quote

Aan de onderkant móeten mensen wel veel werken om de eindjes aan elkaar te knopen

John De Graaf, oprichter Take Back Your Time

Vakantie is niet meer dan 'een zaak tussen werknemer en werkgever', vindt de Amerikaanse overheid. Dat leidt ertoe dat bijna één op de vier Amerikanen geen enkel betaald verlof krijgt, zelfs niet op nationale feestdagen (ook niet bij beroerde buikgriep of een zwangerschap trouwens). ,,Erop vertrouwen dat bedrijven vrijwillig betaald verlof aanbieden werkt gewoon niet", zei econoom John Schmitt toen hij in 2013 een rapport met die gegevens presenteerde. De no vacation nation, noemt hij Amerika.

Gemiddeld hebben Amerikanen in de private sector maar zestien dagen per jaar vrij - en dat is inclusief zes feestdagen op vaste momenten verspreid over het jaar. Ze kunnen dus niet meer dan tien dagen vrij nemen voor een zomervakantie. Daarom trekken Amerikanen vaak als razenden door Europa wanneer ze eens de oversteek maken. In anderhalve week kun je heus naar een paar Griekse eilanden, Athene, Praag én een schattig stadje in Zuid-Tsjechië.

Vakantiekloof

Het gebrek aan regels zorgt voor een fenomeen dat we in Europa veel minder kennen: een vakantiekloof. In lagelonenbanen heeft maar 49 procent van de werknemers vakantiedagen. Maar aan de top, waar bedrijven concurreren om talent, is dat 90 procent. In Silicon Valley wordt zelfs geëxperimenteerd met onbeperkt vrijaf.

In New York, toch al een stad van haves en have nots, loopt een scherp onderscheid tussen het gewone werkvolk en de gelukkigen met 'zomervrijdagen'. In met name de creactieve sector werkt de staf in juni, juli en augustus op vrijdag alleen ochtenden, een extraatje bovenop vakantiedagen.

Lees hieronder verder

Volledig scherm
© AFP

Onderkant

Quote

Als ik mezelf niet 110 procent geef, ben ik misschien wel aan de beurt bij de volgende ontslagron­de, is het idee

John De Graaf, oprichter Take Back Your Time

De ongelijkheid in de Amerikaanse samenleving is een belangrijke oorzaak van het gebrek aan vrije tijd, volgens John De Graaf uit Seattle, zoon van een Leidenaar en oprichter van Take Back Your Time, een organisatie die de Amerikaanse vakantiecultuur wil bijstellen. ,,Aan de onderkant móeten mensen wel veel werken om de eindjes aan elkaar te knopen, in de top wordt zoveel verdiend dat het idee bestaat dat je er ook veel voor moet doen - en dat je vervolgens op je 45e met pensioen kan, en nog genoeg tijd voor vakanties hebt.''

Zijn landgenoten geven kwaliteit van leven en hun gezondheid op voor een obsessie met economische groei en prestatie, is zijn overtuiging. Zelfs Amerikanen die wel vakantiedagen krijgen, gebruiken ze vaak niet allemaal. 'Werkmartelaren' worden ze genoemd: de mensen die meegaan in de mythe dat lange dagen maken en altijd aanwezig zijn hetzelfde is als productiviteit. Vorig jaar bleven in het land 662 miljoen vakantiedagen ongebruikt. ,,Uit angst'', zegt De Graaf. ,,De arbeidsmarkt draait hier om een survival of the fittest. Als ik mezelf niet 110 procent geef, ben ik misschien wel aan de beurt bij de volgende ontslagronde, is het idee.''

Persoonlijk welzijn

De vakantieactivist heeft een machtige bondgenoot: de reisbranche. Die financiert Project Time Off, een jaarlijks onderzoek naar de Amerikaanse vakantiecultuur dat expliciet tot doel heeft die te veranderen.

Zodanig, dat vrije tijd voortaan 'gezien wordt als essentieel voor persoonlijk welzijn, professioneel succes, zakelijk presteren en economische groei'. En als groeimarkt voor de hotels, pretparken, autoverhuurbedrijven en city marketeers die het onderzoek op poten hebben gezet, natuurlijk.

Ze menen dat verandering op komst is: volgens Project Time Off nam de Amerikaan die vakantiedagen van zijn baas krijgt, vorig jaar voor het eerst in jaren gemiddeld iets meer vrij dan het jaar daarvoor: 16,8 dagen.

poll

Uitzendbureau schrapt termen hoog- en laagopgeleid, terecht?

  • Ja, deze termen zijn niet meer van deze tijd (56%)
  • Nee, we moeten niet zo moeilijk doen (44%)
25627 stemmen