Xing Ya geniet van de taart die de panda's kregen op hun verjaardag.
Volledig scherm
Xing Ya geniet van de taart die de panda's kregen op hun verjaardag. © William Hoogteyling

Valentijnsdag in Ouwehands Dierenpark: gaan reuzenpanda's voor een liefdesbaby?

De reuzenpanda's in Ouwehands Dierenpark Rhenen moeten als het aan de dierentuin ligt zo snel mogelijk gaan paren. Op Valentijnsdag, maar ook al in de afgelopen maanden troffen verzorgers al de voorbereidingen. 

Op basis van stamboekgegevens passen de twee panda's goed bij elkaar. Ook in China, waar de dieren in 2017 vandaan kwamen, schijnen de twee al een ‘match made in heaven’ (een perfect koppel) te zijn geweest en hadden ze een klik. 

Urine

Pandaverzorgers in Ouwehand doen er alles aan om de twee nu bij elkaar te krijgen. Er is meerdere malen urine van beide dieren verspreid in elkaars verblijven en het mannetje, Xing Ya, heeft in de paartijd al mogen ruiken aan de urine van andere panda’s. Dit kan de paringsdrang stimuleren. Ook krijgt hij geluiden te horen van andere reuzenpanda’s. 

Het is volgens de dierentuin nu wachten tot de paartijd aanbreekt. De flirttechnieken van Xing Ya worden dan op de proef gesteld en hij zal Wu Wen moeten overtuigen. Ook wordt de spiermassa van de mannelijke panda opgebouwd. Dat is nodig om de paring zo goed mogelijk uit te voeren.

De voortplanting van reuzenpanda’s is heel moeilijk. De vruchtbaarheidsperiode is maar kort en ligt tussen de twee en zeven dagen. Het vrouwtje is maar eens per jaar vruchtbaar. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht