Volledig scherm
Rob Kuiters. © Maartje Brockbernd

‘Ik ben niet zo iemand die de hele wereld over moet reizen’

VAN DE STRAATFotograaf Maartje Brockbernd en verslaggever Robin Nanninga lopen wekelijks iemand tegen het lijf. Deze keer kwamen ze de gepensioneerde Rob Kuiters (80) tegen op de Planetenlaan in Dordrecht.

,,Hier in Sterrenburg woon ik 43 jaar. Ik ben een echte Dordtenaar, geboren in de binnenstad. Ik had daar een winkel in herenkleding. Of ik daar een passie voor had? Nee, ben je gek joh, haha. Die winkel had ik van mijn vader geërfd. Ik kon niet zo heel goed leren, dus ben ik een vak gaan doen.

Quote

Ja, vroeger ging ik nog wel de dansvloer op, maar een echte danser ben ik nooit geweest

Rob Kuiters

Ik woonde lange tijd in het pand boven de winkel. Maar ja, je kon nergens je auto kwijt. Dus zijn we maar naar een buitenwijk verhuisd. De winkel heb ik gehouden, tot 2003. Toen ben ik met pensioen gegaan. Hoe mijn pensioen mijn leven heeft veranderd? Ik heb veel meer tijd gekregen. Als je een winkel hebt, moet je daar heel veel liefde in steken. Wanneer je stopt, ga je heel andere dingen doen. Maar, het opvullen van die tijd leer je zo. Wandelen, fietsen, gewoon ergens naartoe gaan met de bus, vakantie vieren: er is voldoende te doen. Je kan overal naartoe.

Sterrenburg is een fijne wijk om te wonen. Wij wonen hierachter, in het stille gedeelte, maar we blijven niet thuiszitten. Er zijn er genoeg die dat wel doen. Als je regelmatig in de stad komt, zie je veel dezelfde mensen.

Nu ik erover nadenk: zelfs op vakantie is dat zo. We zijn pas terug. We gaan altijd in dezelfde periode, naar dezelfde plek. Naar Andalusië. En tja, dan ontmoet je vaak - echt waar - dezelfde mensen. Als we een plek hebben gevonden die goed is, blijf ik daar graag komen. Ik ben niet zo iemand die de hele wereld over moet reizen, mijn vrouw ook niet.

Mijn vrouw en ik kennen elkaar 56 jaar en zijn dit jaar 50 jaar getrouwd. Dat vieren we met onze kleine familie. We hebben één zoon en één kleindochter in Breda. Vroeger pasten we veel op, maar nu ze op de middelbare school zit niet meer.

Breda is ook de stad waar wij elkaar hebben ontmoet, in de kroeg. Mijn vrouw is een Bredase. In die tijd ging ik ieder weekend dansen na een week hard werken. Ja, vroeger ging ik nog wel de dansvloer op, maar een echte danser ben ik nooit geweest. Je maakt me er niet blij mee.’’

Bekijk eerdere ontmoetingen in Van De Straat in het dossier.

Volledig scherm
Maartje Brockbernd en Robin Nanninga. © Ilse van Driel

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht