Volledig scherm
© Maartje Brockbernd

Santana (67) is altijd happy: ‘Als ik uit huis ga, trek ik mijn chagrijnige jas uit’

VAN DE STRAATFotograaf Maartje Brockbernd en verslaggever Robin Nanninga lopen wekelijks iemand tegen het lijf. Deze keer kwamen ze de gepensioneerde Santana Garmes (67) tegen op de Koningin Wilhelminastraat in Dordrecht.

,,Ik ben op weg naar huis, om de hond uit te laten. Ik woon alleen, met mijn hond en drie katten. Ik hou van dieren. Ik fiets de stad rond op zoek naar duiven. Die geef ik dan te eten.

Ik ben half Colombiaans, half Antilliaans. Ik ben in Colombia geboren, op mijn vijfde vertrokken we naar Curaçao. Mijn vader is gestorven toen ik 28 was. Mijn moeder is toen naar Nederland gekomen. Drie of vier jaar later ging ik haar achterna. Ik was Curaçao beu. Bijna alle broers en zussen wonen hier.

Sinds twee jaar ben ik met pensioen. Ik voel me goed, ik voel me lekker. Overal waar ik heen ga, kent iedereen me. Ik hou niet alleen van dieren, ook van mensen. Als ze een klusje hebben, doe ik dat voor ze. Zo ben ik opgevoed. Ik denk veel aan anderen, maar God denkt aan mij.

Quote

In totaal heb ik acht kinderen, van zes vrouwen. Zeven jongens en een meisje. Ja, ik was al in mijn jonge jaren begonnen, haha

Santana Garmes

Daarom zie ik er zo jong uit. Niemand gelooft dat ik 67 ben. Je hoeft geen ‘u’ te zeggen. Nee, hoor. Dan maak je me oud. Als ik ‘s morgens uit huis ga, trek ik mijn chagrijnige jas uit. Die laat ik binnen en dan trek ik de deur achter me dicht. Op slot. Dan ga ik happy naar buiten. Ja man, zo is mijn leven. Mensen zien mij nooit chagrijnig.’’

Indianenfamilie

,,Alles doe ik op de fiets. Mijn auto heb ik verkocht. Op mijn mand zitten veren, want ik kom uit een indianenfamilie. Indianen houden van veren op hun paard. Ik voel me beschermd door mijn voorouders. Ze zorgen voor je, helpen je als je in nood bent.

Ik heb niet altijd alleen gewoond. Tot eerder dit jaar woonde mijn ex-vrouw bij me in huis. We waren al jaren niet meer samen. Wij samen hebben drie kinderen. In totaal heb ik er acht, van zes vrouwen. Zeven jongens en een meisje. Ja, ik was al in mijn jonge jaren begonnen, haha. Mijn oudste zoon woont in Amerika, de tweede in Colombia. De derde zit op Bonaire. De rest woont allemaal hier. Mijn oudste kinderen heb ik op Facebook en Whatsapp enzo. Zij hebben ook al hun eigen gezin. Ik heb veel kleinkinderen. Ik kan ze niet meer tellen. De oudste is vorige week 27 geworden!’’

Bekijk eerdere ontmoetingen in Van De Straat in het dossier. Volg Van De Straat op Instagram.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht