Volledig scherm
Gitariste Selma Rimmelzwaan © Maartje Brockbernd

‘The Beatles zijn mijn all time favourite’

VAN DE STRAATFotograaf Maartje Brockbernd en verslaggever Robin Nanninga lopen wekelijks iemand tegen het lijf. Deze keer kwamen ze de 18-jarige gitariste Selma Rimmelzwaan tegen aan de Museumstraat in Dordrecht.

,,Ik kom net van gitaarles bij de Berckepoort. Ik speel nu een jaartje. Ik leerde het eerst mezelf aan door online filmpjes en boeken: alles wat ik maar te pakken kon krijgen waar ik iets van kon leren. Sinds een half jaar heb ik les en nu ga ik toch sneller vooruit.

Op mijn negende had ik ook al een jaartje gitaarles, maar toen ben ik gestopt. In al die jaren heb ik heel veel verschillende hobby’s gehad, veel sporten gedaan. Korfbal, voetbal, hardlopen, fietsen. Ook heb ik getekend. Ik vind gewoon alles heel erg leuk, maar heb niet overal tijd voor. Maar gitaar spelen houd ik nu wel vol hoor. Ik speel het liefst muziek uit de jaren 80. Rock en pop vind ik ook leuk. Qua artiesten zijn The Beatles mijn all time favourite.

Ik heb nu een tussenjaar. Om mijn dagen door te komen, ben ik vooral bezig met mijn gitaar. En ik werk. Toen ik 17 was, werkte ik als mystery kid. Dan koop je alcohol bij supermarkten of cafés en kijk je of je het meekrijgt. Dan denk je wel: wow, dit gaat wel heel makkelijk allemaal. Ze doen niet eens hun best. Nu ik 18 ben, schrijf ik gemeenteraadsvergaderingen uit als bijbaantje.’’

Heimwee

,,In september was ik begonnen met studeren in Schotland. Daar heb ik twee maanden gewoond en volgde ik de studie psychologie en neurowetenschappen. Maar neurowetenschappen was toch niets voor mij, te veel in een laboratorium. Waarom ik die studie helemaal in Schotland deed? Het leek me gewoon supergaaf. Het ís ook heel gaaf. Het land is prachtig.

Ik had, zeker de eerste weken, heel erg last van heimwee. Ik woonde in een soort studentendorp, in een huis met negen mensen. Chaos! Veel verschillende nationaliteiten. De ervaring was tof, spijt heb ik er dus niet van. Ik heb er twee Duitse vriendinnen aan overgehouden. Een paar weken gelden heb ik die daar weer bezocht en in de zomer ga ik er weer heen.

Volgend jaar blijf ik wel meer in de buurt van mijn woonplaats Alblasserdam: Rotterdam of Tilburg. Nu neem ik de tijd om een betere studiekeuze te maken. Ik twijfel nog tussen psychologie en artifical intelligence. Misschien wil ik ze wel allebei doen, maar ik moet nog even bekijken of dat gaat lukken.’’

Volledig scherm
Maartje Brockbernd en Robin Nanninga. © Ilse van Driel

Bekijk eerdere ontmoetingen in Van De Straat in het dossier.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht