Volledig scherm
PREMIUM
Jan Duijvestein was makelaar in Nederland en bouwde appartementencomplexen in de VS. © wtg

Haagse jongen in oorlogstijd werd makelaar én schrijver

Van wieg tot grafHij was acht toen de Duitsers de Vogelwijk binnenmarcheerden en bijna tachtig toen hij daarover schreef. Een Britse uitgever maakt nu een boek van de Haagse oorlogsverhalen. Deze keer in de rubriek Van Wieg tot Graf het levensverhaal van Jan Duijvestein (87).

De Haagse ondernemer Jan Duijvestein (20 oktober 1931 - 14 maart 2019) schreef, op verzoek van zijn oudste dochter, een boek over zijn jeugd. De boeiende verhalen van een Haags jongetje in de Tweede Wereldoorlog mochten niet verloren gaan, vond zijn familie. Tien jaar lang schreef Jan in een schriftje, achter een kop koffie in de Bijenkorf, over wat hij had gezien en meegemaakt.

Hij schreef onder meer over het bombardement op Bezuidenhout en hoe hij, met handschoenen aan omdat de stenen nog heet waren, in de Amalia van Solmsstraat zocht naar het lichaam van de moeder van zijn vriendje. Hij beschreef ook een bevriende buurman, Henk van Elewout, een banketbakker die in het verzet zat en die werd verraden. Het maakte allemaal grote indruk op Jan, die ook gedetailleerd de praktische maatregelen van zijn vader beschreef om de familie door de oorlog te kunnen loodsen.

Jans vader, een exporteur in groenten en fruit, vond dat hun huis in de Vogelwijk gevaarlijk dicht bij het strand lag. Hij kocht daarom een huis in Voorburg waar het gezin een goed heenkomen vond toen de Vogelwijk inderdaad tot spergebied werd verklaard. Jans vader schafte ook balen tarwe aan, en kisten sigaren, zodat er in de lastige jaren die volgden altijd iets te ruilen en te eten was geweest.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

Poll

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

  • Ja (60%)
  • Nee (30%)
  • Geen mening (10%)
1331 stemmen