Volledig scherm
PREMIUM
Norma van der Horst © AD

Spontaan, maar ook streng

VAN WIEG TOT GRAF‘Waar komt u vandaan?’ vroegen sommige patiënten vlak voor Norma ze in slaap bracht. De anesthesioloog van het LangeLand ziekenhuis was een vakvrouw én een Zuid-Afrikaanse. 

Anesthesioloog Norma van der Horst (18 fe­bruari 1967 - 5 oktober 2018) genoot als ze op de fiets, dwars door de weilanden, van Voorschoten naar haar werk in het LangeLand ziekenhuis in Zoetermeer ging. Een tocht die ze ook op haar vrije dag maakte als ze dacht dat een patiënt haar nodig had. Norma was opgeleid in Kaapstad en werkte daarna in Londen en Aberdeen in hele grote gerenommeerde ziekenhuizen met minstens honderd anesthesiologen.

In vergelijking met die enorme ziekenhuizen was het LangeLand ziekenhuis, met zes anesthesiologen, een klein intiem hospitaal waar ze al snel haar draai vond. ,,Waar komt u vandaan?’’ vroegen patiënten soms, vlak voor ze onder zeil gingen en in Norma’s lieve bruine ogen keken. Norma sprak Nederlands met een licht accent. Ze was een Zuid-Afrikaanse die met een Nederlandse scheikundig ingenieur trouwde en over de hele wereld woonde.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag