Volledig scherm
Ank Bijleveld, minister van Defensie. © ANP

Kabinet heeft begrip voor mogelijke aanval op Syrië

Het kabinet heeft begrip voor een eventuele vergeldingsaanval van de Amerikanen op Syrië wegens het inzetten van gifgas. Dat zei minister Ank Bijleveld van Defensie vanavond in Nieuwsuur.

Zij sprak eerder op de dag met de Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis. Zij hebben gesproken over een mogelijke vergeldingsactie. Nederland zit met de VS in de internationale coalitie tegen IS en voert met F-16's bombardementen uit in het oosten van Syrië.

Volgens Bijleveld liggen nog een aantal opties op tafel. Mattis gaf volgens haar aan dat er nog wordt gekeken naar zowel 'diplomatiek-politieke acties als economische als militaire'. Hierover wordt nog gesproken met de Britten en Fransen.

Maar als er geen politieke en economische mogelijkheden zijn, dan zegt Bijleveld 'begrip te hebben voor een militaire sanctie' als die proportioneel is. De Amerikanen hebben niet om militaire steun gevraagd, aldus de minister.

Tientallen doden

De aanval met mogelijk chloorgas op Douma had plaats in het weekeinde. Daarbij vielen tientallen doden en raakten honderden gewond. Volgens het Nederlandse kabinet is het waarschijnlijk dat het Syrische regime verantwoordelijk is voor de actie.

Bijleveld noemde het 'jammerlijk' dat in de VN-Veiligheidsraad geen overeenstemming is bereikt over een onafhankelijk onderzoek naar de aanval. Het onderzoek zou ook een dader moeten aanwijzen. Rusland - bondgenoot van het Syrische bewind - sprak zijn veto hierover uit.