Volledig scherm
De Russische president Vladimir Poetin. © REUTERS

Rusland: Londen betrokken bij nep-gifgasaanval Douma

UpdateLonden is volgens het Kremlin betrokken geweest bij het in scène zetten van een aanval met gifgas afgelopen weekend in de Syrische plaats Douma. Er is volgens het Russische ministerie van Defensie bewijs voor dat de Britten 'direct betrokken waren bij het organiseren van een provocatie', waarbij gedaan werd alsof er gifgas was gebruikt.

Russische media melden op gezag van woordvoerder generaal Konasjenkov dat de Britse regering de organisatie ter plaatse tussen 3 en 6 april heeft gemaand op te schieten met haar 'gifgasaanval'.

Het ging volgens de Russische legerwoordvoerder om leden van de hulporganisatie Witte Helmen, die ook wordt gerekend tot felle tegenstander van het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. Deze groep zou als eerste foto's en andere beelden hebben verspreid van onder andere kinderen. Ze zouden worden behandeld aan de gevolgen van een gifaanval, maar het was volgens Rusland slechts propaganda.

Gespannen

De relatie van Rusland met Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en andere westerse landen is momenteel zeer gespannen. De Amerikanen overwegen een aanval op Syrië als vergelding voor een chemische aanval door vermoedelijk het regime van president Bashar al-Assad. Moskou is een bondgenoot van Assad.

Verder houdt Groot-Brittannië Rusland verantwoordelijk voor de aanval met zenuwgas in Salisbury op oud-dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia.

  1. Zoon van oud-bondspresident Duitsland doodgestoken in privékliniek
    Update

    Zoon van oud-bondspresi­dent Duitsland doodgesto­ken in privékli­niek

    Fritz von Weizsäcker, de 59-jarige zoon van de voormalige president van de Bondsrepubliek Duitsland, is gisteravond doodgestoken. Dat gebeurde terwijl de gastro-enteroloog een lezing hield in een Berlijnse privékliniek. Plotseling stormde een man naar voren die meermaals op hem instak met een mes. Reanimatiepogingen mochten niet baten. De dader zou volgens de onderzoekers in een psychose hebben gehandeld en hen hebben verteld de arts te hebben vermoord ,,om wraak te nemen op de familie von Weizsäcker’’.