Stem op de Amersfoorter van het jaar

verkiezingHet werk van de jury zit erop. Vanaf vandaag kan iedereen een stem uitbrengen op zijn of haar favoriet voor de titel 'Amersfoorter van het Jaar'. Dit jaar behoren ook een stel en een groep tot de kandidaten. Onder de genomineerden zijn negen mannen en vijf vrouwen.

Volledig scherm
© AD

Om te beginnen: hartelijk dank aan alle lezers die de afgelopen weken de moeite namen om kandidaten aan te dragen. De redactie ontving maar liefst 300 e-mails. Voor de jury, bestaande uit Marlies Tjarks (vrijwilligster, winnaar van 2015), Corry van Amstel (voorheen Krijco, nu zelfstandig ondernemer) en Waldo Volmer (onder meer muziekprogrammeur en docent), vormde die oogst een ongekende weelde. Tegelijkertijd viel het niet mee om daaruit een tiental te nomineren.

Al dat wikken en wegen heeft tot een opvallend resultaat geleid: voor het eerst in de driejarige geschiedenis van deze verkiezing zijn de kanshebbers voor de titel niet louter individuen. Om de reden dat sommige van de kandidaten simpelweg niet van elkaar te scheiden zijn, bevat de groslijst een stel en zelfs  een hele groep.

Die groep, dat zijn de 'jongens' van Kultlab, dat is uitgegroeid tot een uitermate succesvol productiebedrijf in de creatieve sector. Aan   reeds ingeburgerde evenementen als Gluren bij de Buren, Lepelje Lepeltje en Into the Woods, voegden de  tweeling Siep en Sijmen Stronks, Paul Niezen, Dirkjan van Oord en Timo Spruitenburg dit jaar twee nieuwe toe: het speciaalbier- en wijnfestival Kannen & Kruiken in het Burgemeester Brouwerplantsoen en het Wildeburg Festival (in Almere).

Broedplaats
Doorzettingsvermogen en creativiteit kenmerken  de initiatiefnemers van de culturele en wetenschappelijke broedplaats De War, Harmen Zijp en Diana Wildschut. Ondanks alle tegenslag (eerst slachtoffer van een brand, vervolgens afgewezen als koper van het voormalige fabriekscomplex aan de Geldersestraat), zetten zij de strijd voor een eigen plek onvermoeibaar voort.

Volledig scherm
© AD

De jury prijst de dapperheid van Quentin de Vries. Het 9-jarige jochie, dat lijdt aan een botaandoening, zamelde honderden oude mobieltjes in voor de stichting Opkikker. Met de opbrengst wordt andere zieke kinderen een leuke dag bezorgd.

Doelstelling
Hun welzijn is ook de doelstelling van Rebel for a cause. Deze stichting wist dit jaar al meer dan 60.000 euro op te halen voor kinderen die lijden aan zeldzame ziekten. Aanleiding is de hersenaandoening van de kleine Rebel, dochter van  Johnnie Drieënhuizen en Anne Marlijn Häuserer, die onlangs met succes is geopereerd in de Verenigde Staten. Drijvende kracht achter diverse crowdfundingsacties is Aleid Reijnders. Ook Anne Vernooijs nam het heft in eigen handen. Omdat er volgens haar te weinig opvangmogelijkheden bestaan voor (jong)volwassenen met psychiatrische problematiek, zette zij zelf een dagbestedingsproject op.

Voorts was de jury onder de indruk van artistiek ondernemer Omnia Tagmount, die kunst maakt met asielkinderen, Theo Hartogs,   die in zijn eigen huis vluchtelingen opvangt en van Guideon Hofland en Riekje Hoffman, initiatiefnemers van documentaires over respectievelijk de pop- en festivalgeschiedenis van Amersfoort. Hulde ook voor Arie Terschegget, die zich al jaren inspant om hangouderen in de Eemhaven een eigen plek te bezorgen en  daar dit jaar eindelijk in slaagde. Maar het zijn de lezers van deze krant die uiteindelijk bepalen wie zich straks 'Amersfoorter van het Jaar' mag noemen.

Stemmen vóór nieuwjaar

Een stem uitbrengen op één van de kandidaten voor de titel 'Amersfoorter van het Jaar'? Dat kan vóór 1 januari. De winnaar krijgt een oorkonde en een geldprijs van 750 euro.

Burgemeester Lucas Bolsius maakt de winnaar bekend op maandag 9 januari tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Amersfoort in de Amerena, het sportcomplex met zwembad in aanbouw aan de Hogeweg (aanvang 19.00 uur).