Volledig scherm
© REUTERS

Bijna helft Duitse kiezers zweeft nog

Met nog een maand te gaan tot de Bondsdagverkiezingen in Duitsland weet bijna de helft van de stemgerechtigden niet op wie hij gaat stemmen. 

Het aandeel zwevende kiezers is met 46 procent zo kort voor de verkiezingen in de afgelopen twintig jaar niet zo groot geweest, aldus de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Het percentage mensen dat denkt dat de uitslag van de verkiezingen al vaststaat is met 45 procent eveneens historisch hoog.

Een peiling in opdracht van het weekblad Stern wijst uit dat meer dan driekwart van de Duitsers ervan uitgaat dat de verkiezingsrace zo goed als gelopen is en dat de SPD niet langer de grootste partij kan worden. Slechts 19 procent denkt dat dat nog wel kan. In mei van dit jaar dacht 30 procent nog dat de sociaaldemocraten de grootste konden worden.

Peiling

De Christendemocratische CDU/CSU kan volgens de laatste rondvraag rekenen op 39,5 procent van de stemmen, net zoveel als in juli. De SPD verliest een half procent en komt uit op 24,5 procent. De liberale FDP volgt op gepaste afstand als derde met 10 procent, nog voor Die Linke met 8 procent en Die Grünen met 7,5 procent. De rechts-populistische AfD wordt volgens de peiling met 7 procent de kleinste partij in de Bondsdag. In Duitsland geldt een kiesdrempel van 5 procent.

Een peiling van Stern en RTL geeft een vergelijkbaar beeld, behalve voor AfD dat na de aanslagen in Spanje zou kunnen rekenen op 9 procent van de stemmen.