Dit zijn Angela Merkels belangrijkste concurrenten

Duitsland maakt zich op voor de Bondsdagverkiezingen van komende zondag. De CDU van bondskanselier Merkel staat bovenaan in de peilingen, gevolgd door de sociaaldemocratische SPD. De rechtse AfD lijkt derde te worden, waarmee voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog een nationalistische partij in de Bondsdag komt.

CDU/CSU

Volledig scherm
Angela Merkel © AP

Partij: Christlich-Demokratische Union/Christlich-Soziale Union (CDU/CSU)

Politieke kleur: christendemocratisch

Leider: Angela Merkel

Percentage in de peilingen: 36 procent

De nu 63-jarige Angela Merkel is sinds 2005 bondskanselier in Duitsland en volgens de peilingen wint haar partij ook de verkiezingen van komende zondag met ruime voorsprong. Daarmee is ze verzekerd van haar vierde termijn als kanselier. Haar populariteit kelderde nadat ze in 2015 ruim een miljoen vluchtelingen toeliet in Duitsland. Inmiddels ligt ze weer ruim aan kop. Veel kiezers beschouwen Mutti Merkel als een stabiele politica.

SPD

Volledig scherm
Martin Schulz © AFP

Partij: Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD)

Politieke kleur: sociaaldemocratisch

Leider: Martin Schulz

Percentage in de peilingen: 22 procent

Martin Schulz verdiende zijn sporen als voorzitter van het Europees Parlement en bleek razend populair toen hij bekend maakte zich kandidaat te stellen voor de Bondsdagsverkiezingen. De 61-jarige politicus wist het 'Schulz-effect' maar kort vast te houden en ligt nu ver achter op Merkel. Schulz zou zich teveel op de vlakte houden en de kiezers onvoldoende duidelijk maken welke koers de sociaaldemocraten willen varen. De SPD-leider, die net over de grens bij Limburg is geboren, vindt dat Merkel te weinig doet voor de gewone man en dat ze te lang aarzelt bij lastige onderwerpen, zoals de relatie met Turkije. Zijn aanvallen op de Bondskanselier lijken weinig uit te halen. De SPD, die al jaren een regering vormt met Merkel, lijkt genoegen te moeten nemen met de tweede plek.

FDP

Volledig scherm
Christian Lindner © AFP

Partij: Freie Demokratische Partei (FDP)

Politieke kleur: Liberaal

Leider: Christian Lindner

Percentage in de peilingen: 9 procent

De FDP is van oudsher vooral een partij voor ondernemers. Zo wil de partij lagere belastingen en meer marktwerking. Onder Christian Lindner voeren de liberalen nu een campagne die vooral de jonge kiezers moet aanspreken. De 38-jarige Lindner zet vol in op onderwijs, digitalisering en immigratie en maakt daarbij veel gebruik van sociale media. De nog relatief jonge partijleider werkte eerder mee aan het herschrijven van het verkiezingsprogramma van de liberalen. Bij de vorige verkiezingen haalde de FDP de kiesdrempel - die in Duitsland op 5 procent ligt - niet, waarmee de partij uit de Bondsdag verdween. Nu staan de liberalen weer hoog genoeg in de peilingen om terug te keren in het parlement.

Bündnis 90/Die Grünen

Volledig scherm
Katrin Göring-Eckhardt en Cem Özdemir © REUTERS

Partij: Bündnis 90/Die Grünen

Politieke kleur: links

Leiders: Katrin Göring-Eckhardt en Cem Özdemir

Percentage in de peilingen: 8 procent

Hij treedt graag op de voorgrond, zij houdt zich liever wat op de vlakte. De 51-jarige Cem Özdemir en de evenoude Katrin Göring-Eckhardt zetten als duo met Bündnis 90/Die Grünen in op het milieu, meer Europa en de opvang van vluchtelingen. Tot dusverre weet de partij vooral de hoogopgeleide kiezers in de steden te bereiken. Merkel zou een coalitie met de linkse milieupartij niet uitsluiten, maar Göring-Eckhardt en Özdemir hebben zich tot dusverre nooit stellig uitgelaten over regeringsdeelname.

Alternative für Deutschland

Volledig scherm
Alexander Gauland en Alice Weidel © Getty Images

Partij: Alternative für Deutsland

Politieke kleur: rechts-nationalistisch

Leiders: Alexander Gauland en Alice Weidel

Percentage in de peilingen: 11 procent

Alternative für Deutschland keerde zich eerst vooral tegen Europa, maar de nadruk is nu komen te liggen op de islam en immigratie. De partij won aan populariteit toen Angela Merkel in 2015 ruim een miljoen vluchtelingen toeliet in Duitsland. De AfD maakt kans om als eerste nationalistische partij sinds de Tweede Wereldoorlog in de Bondsdag te komen. Maar de partij is geplaagd door ruzies, die eerder al de kop kostten aan politiek leider Frauke Petry. De AfD telt nu twee leiders. De partij zet Alexander Gauland in voor het conservatieve geluid. Alice Wiedel is aangesteld om jongere kiezers aan zich te binden. Weidel is wat gematigder. Zo nam ze afstand van een campagneposter van de AfD met daarop de tekst: 'Nieuwe Duitsers? Wij maken ze zelf."

Die Linke

Volledig scherm
Dietmar Bartsch en Sarah Wagenknecht © Getty Images

Partij: Die Linke

Politieke kleur: links

Partijleiders Dietmar Bartsch en Sarah Wagenknecht

Percentage in de peilingen: 10 procent

Die Linke, zeg maar de Duitse SP, is een van drie partijen die heeft gekozen voor een duo-lijsttrekkerschap. De 48-jarige Sarah Wagenknecht geldt als de hardliner, de 59-jarige Dietmar Bartsch is de gematigde van de twee. Die Linke geldt als de meest linkse partij in de bondsdag. De partij heeft, net als leider Wagenknecht zelf, haar wortels in de voormalige DDR. Bartsch en Wagenknecht willen dat rijkdommen eerlijk worden verdeeld, willen af van de NAVO en eisen een hoger minimumloon. Merkel voelt daar weinig voor en heeft al laten weten dat ze niet wil regeren met Die Linke.