Volledig scherm
© REUTERS

Duitse verkiezingssoftware zo lek als een mandje

Doordat er bij de aankomende Duitse verkiezingen gebruik wordt gemaakt van verouderde beveiligingssoftware, kunnen hackers de stemuitslagen makkelijk manipuleren. Het systeem dat de stemmen telt, is zonder veel moeite te kraken. Daarna kan de indringer het eindresultaat op landelijk niveau bijstellen. 

Het lek is ontdekt door de Chaos Computer Club (CCC), een groep van ongeveer 5500 hackers die de beveiliging van systemen aan de tand voelt. De CCC waarschuwt Duitse autoriteiten dat zij zonder veel moeite de verkiezingssoftware binnenkwamen. 

Uit veiligheidsoverwegingen stemt Duitsland nog steeds met potlood en papier. De stembiljetten worden met de hand geteld, maar de resultaten worden digitaal verzameld en verwerkt. Het hiervoor gebruikte programma PC-Wahl  is beveiligd met een verouderd wachtwoordsysteem. De CCC vond een aantal van deze wachtwoorden op internet, waarna ze nog meer wachtwoorden konden raden. Volgens de hackers kom je zo makkelijk in het systeem en kun je ,,de doorgegeven stemmen voor het hele land veranderen.''

Quote

Je kunt stemmen in het hele land veranderen

De Computer Chaos Club

Grote zorg

De BSI, het Duitse agentschap voor cybersecurity, is geschrokken van de bevindingen van de CCC. Zij vragen de ontwikkelaar van PC-Wahl hun oude beveiliging zo snel mogelijk te vervangen. 

Het is niet de eerste keer dat digitale kwetsbaarheid Duitsland in de aanloop naar de verkiezingen zorgen baart. Afgelopen zondag vielen hackers de website van Angela Merkel aan tijdens een tv-debat. Volgens het CDU, de partij van Merkel, hadden veel van de daders Russische ip-adressen. Duitse Inlichtingendiensten zijn bang dat Russische hackers de verkiezingen zullen manipuleren.