Volledig scherm
De Bondsdag © AP

Hoe kiezen de Duitsers hun parlement?

Bij de verkiezingen van morgen maken zes partijen kans op zetels in de Bondsdag, het Duitse parlement. 

Er geldt een kiesdrempel van 5 procent waardoor de laatste keer dat er zes partijen in de Bondsdag waren vertegenwoordigd, zestig jaar geleden was.

61,5 miljoen Duitsers mogen stemmen. Er zijn ruim 4800 kandidaten voor 598 zetels. De kiezers stemmen in de 299 kiesdistricten een keer op de kandidaat van hun keuze en een op de partij van hun keuze. 

In de laatste peilingen blijkt er vrijwel geen beweging te zitten in de politieke voorkeur van de kiezers. De CDU van bondskanselier Angela Merkel is de grootste met 36 procent van de ondervraagden achter zich, aldus een vandaag verschenen opiniepeiling van Stern en RTL. De sociaaldemocratische SPD van Martin Schulz blijft in de opiniepeiling steken op 22 procent.

De rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD) wordt volgens de ondervraagden de derde partij met 11 procent. Daarmee komt de in 2013 door eurosceptici opgerichte AfD voor het eerst in de Bondsdag.

Op de vierde plaats staan de links-radicale Die Linke en de conservatieve liberalen van de FDP (Freie Demokratische Partei) op 9,5 procent. De Groenen vallen terug naar 7 procent. In de peiling haalt verder geen enkele andere partij of groepering de kiesdrempel van 5 procent.