Volledig scherm
CDU/CSU van Angela Merkel verliest, maar blijft wel de grootste partij. © Getty Images

Merkel verliest zetels, maar blijft wel Bondskanselier

UpdateDe christendemocraten van bondskanselier Angela Merkel hebben de Duitse parlementsverkiezingen gewonnen, ondanks een flink verlies van het aantal zetels. De partij behaalde 33 procent van de stemmen. Daarmee wordt Merkel voor de vierde keer bondskanselier. Bij de vorige verkiezing in 2013 behaalde CDU/CSU nog 41,5 procent van de stemmen. 

De Alternative für Deutschland (AfD) werd de grote verrassing van de verkiezingen met in totaal 12,6 procent van de stemmen, zo bleek nadat de stemmen uit de 299 kiesdistricten waren geteld. De rechts-populistische AfD is daarmee de derde partij van Duitsland en komt daarmee voor het eerst in het Duitse parlement. 

Veel Duitsers reageerden gisteren geschokt op de opkomst van de AfD. In meerdere steden gingen honderden betogers de straat op, waar ze met leuzen en gefluit hun onvrede lieten blijken. Vier jaar geleden haalde de toen nog meer gematigde AfD de kiesdrempel van 5 procent niet. De partij keert zich nu vooral tegen immigratie.

De huidige coalitiepartner SPD behaalde 20,5 procent van de stemmen, het slechtste resultaat ooit. De Duitse sociaaldemocraten willen daarom nu de oppositie in. De leiding van de partij besloot dat van een voortzetting van de 'Grote Coalitie' met de christendemocraten van bondskanselier Merkel geen sprake meer kan zijn. De partijleiding vindt wel dat Martin Schulz kan aanblijven partijvoorzitter. Zijn positie staat niet ter discussie.

De liberalen van de FDP zitten straks ook weer in het parlement. De partij verloor in 2013 alle zetels, maar kreeg nu 10,7 procent van de stemmen. De partij wordt gezien als een mogelijke coalitiepartner voor Merkel, nu de SPD heeft aangegeven de komende jaren oppositie te willen voeren. Ook de Grünen (Groenen), goed voor 8,9 procent van de stemmen, worden genoemd als potentiële partner.

Merkel erkende te hebben gehoopt op een betere uitslag, maar zei toch een nieuwe coalitie te willen vormen. Ze moet dan twee op een aantal punten sterk tegengestelde partijen, de milieupartij Groenen en de ondernemerspartij FDP, en haar CDU in een driepartijencoalitie bijeen zien te brengen.

Ruim zestig miljoen mensen konden gisteren een nieuwe Duitse Tweede Kamer kiezen.

Volledig scherm
Niet iedereen is even gelukkig met de winst van de AfD. © REUTERS