Voorzitter Duitse AfD stapt op

videoLijsttrekker Alice Weidel van de rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD) heeft vandaag geëist dat voorzitter Frauke Petry de partij onmiddellijk verlaat nadat zij tijdens een persconferentie verklaarde geen deel meer uit te willen maken van de AfD-fractie. 

Vanochtend haalde Petry zich de woede van haar partijtop op de hals door weg te lopen bij de persconferentie die de partij hield na de klinkende overwinning bij de verkiezingen van gisteren. Petry deelde mee dat er een richtingenstrijd bestaat in de partij. ,,Dat pikt de kiezer ook niet."

Ze pakte daarna haar tas en vertrok. ,,Dit kan niet, je misdraagt je’’, riepen de fractieleiders Alexander Gauland en Alice Weidel haar na. De rechtspopulistische AfD, die bijna 13 procent van de stemmen heeft gekregen, had juist duidelijk gemaakt een punt te willen zetten achter de interne strubbelingen, die Petry eerder al de kop had gekost. ,,We willen goede oppositie voeren’’, zei Gauland. ,, Wij willen de discussie terug in het parlement. Noem mij uit de afgelopen jaren één inhoudelijk debat. Alles wordt afgehamerd.’’

Uitbarsting

Weidel eiste vervolgens dat zij haar functie direct neerlegt. ,,Na de jongste uitbarsting van Frauke Petry, die wat betreft het gebrek aan verantwoordelijkheidszin nauwelijks te overtreffen is, eis ik hierbij dat zij haar functie neerlegt, de partij verlaat en zo niet nog meer schade aanricht.''

Petry vertegenwoordigde de gematigde vleugel van de AfD. Ze zette zich tijdens de verkiezingscampagne herhaaldelijk af tegen lijsttrekker Alexander Gauland. Die zei eerder dat zijn landgenoten best wat trotser mogen zijn op het werk van de Duitse militairen in de twee wereldoorlogen. 

Volledig scherm
Frauke Petry verlaat de zaal, wat haar niet in dank werd afgenomen © REUTERS