Volledig scherm
Hans Wiegel © ANP

ChristenUnie & SGP: overeenkomst Zuid-Holland eerst van tafel

ChristenUnie & SGP in Zuid-Holland roepen Forum voor Democratie, VVD en CDA op akkoord op hoofdlijnen van tafel te halen. Dat is voor de fractie een voorwaarde om verder te praten.

Forum, VVD en CDA en hebben een concept-coalitieakkoord, maar volgens Rob Roos (FvD) is dat niet ‘dichtgetimmerd’. Fractievoorzitter Jacco Schonewille van CU & SGP, ziet dat toch anders: ,,Zolang er een afgeronde inhoudelijke verkenning van andere partijen op tafel ligt, zien we niet voldoende perspectief om aan te schuiven. Er ligt nu een claim en daar willen wij vanaf. Pas dan ontstaat er een nieuwe situatie. Een gesprek kan alleen plaatsvinden als er sprake is van een gelijkwaardig vertrekpunt.”

Volgens informateur Hans Wiegel zullen de drie partijen geen afstand nemen van hun akkoord. ,,Van tafel halen kun je ook verschillend uitleggen. Je gooit het in de prullenbak, dat zullen ze niet doen of we liggen het tijdelijk in de kast.’’

Bal

Wiegel zegt met enthousiasme verder te gaan met zijn rol als informateur. Maandag heeft hij nog enkele gesprekken. ,,Het moet wel langzamerhand richting het einde gaan.’’ Schonewille: ,,De bal ligt bij de drie partijen. Zij moeten een oplossing vinden voor een probleem dat ze zelf gecreëerd hebben.”

Forum, VVD en CDA hebben samen 25 van de 55 zetels in Zuid-Holland. Voor een meerderheidscoalitie zijn nog een of twee partijen nodig, maar ook bij andere partijen lijkt de animo om aan te schuiven gering.

In samenwerking met indebuurt Gouda