Volledig scherm
VVD-coryfee Hans Wiegel ziet het liefst een provinciebestuur met Forum voor Democratie en VVD als grootste partijen, waarbij drie kleinere aanschuiven. © ANP

Wiegel gaat voor Zuid-Hollands provinciebestuur met Forum en VVD

Verkenner Hans Wiegel mikt op een Zuid-Hollands provinciebestuur met de grote nieuwkomer Forum voor Democratie en de VVD. Ook ziet hij het liefst nog drie kleinere partijen bij hen aanschuiven.

,,Als we kijken naar de verkiezingsuitslag in Zuid-Holland, dan volgt daaruit een college van Gedeputeerde Staten waarin zeker de twee grootste partijen zitten”, legt hij uit. ,,Forum voor Democratie en de VVD ontlopen elkaar niet veel.”

VVD-prominent Wiegel is  voorstander van een breed provinciebestuur, zei hij vanmiddag in het provinciehuis in Den Haag.  Voor een meerderheid in Zuid-Holland zijn minimaal vier partijen nodig, maar de verkenner ziet  graag  een nieuw college van Gedeputeerde Staten waarin de twee grootste partijen en drie kleinere vertegenwoordigd zijn.

Forum voor Democratie en de VVD haalden bij de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart in Zuid-Holland respectievelijk elf en tien zetels. Op flinke afstand volgden GroenLinks (5 zetels), D66 (5), CDA (4), PvdA (4) en PVV (4).   

Lastiger 

Wiegel erkent dat het in elkaar timmeren  van een provinciebestuur deze keer ’ongetwijfeld’ lastiger zal zijn dan gewoonlijk.  ,,Het is natuurlijk de vraag hoe de nieuwelingen het gaan doen. En partijen die hier al heel lang in het college zitten, zeggen misschien: 'wat moeten we met die lui’.‘‘ Onoverkomelijk vindt hij dat overigens niet. ,,In Noord-Brabant heb ik een college gebouwd met de SP.  En daar zeiden ze eerst: ‘Wat moeten we met die communist‘.” 

Vanmiddag en morgenochtend gaat de verkenner een op een praten met alle dertien fractievoorzitters. Op basis van die gesprekken bepaalt Wiegel hoe en met welke partijen hij volgende week doorgaat.  Morgenmiddag en woensdag gaan de politieke voormannen en voorvrouwen van Zuid-Holland er gezamenlijk op uit om elkaar beter te leren kennen. 

Voorman Rob Roos van Forum voor Democratie is blij met de eerste stappen die gezet worden. ,,Wij hebben als fractie ook een voorkeur uitgesproken voor een breed college‘’, zei hij. ,,De komende dagen zullen we laten zien dat we positieve mensen zijn.‘’  

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag