Volledig scherm
De PvdA werd in Stichtse Vecht groter, in plaats van kleiner, zoals in andere gemeenten. © Angeliek de Jonge

Jubelstemming: in Stichtse Vecht groeit de PvdA wél

Vrijwel overal staan de gezichten van PvdA’ers na de verkiezingsuitslagen op onweer, maar niet in Stichtse Vecht. Daar groeiden de sociaal-democraten van twee naar drie zetels.

De winst is niet los te zien van het afhaken van D66, de grootste partij in Stichtse Vecht. Doordat die partij niet meedeed, vanwege interne ruzies, vielen zes zetels vrij en daar heeft de PvdA van kunnen profiteren.

Tijdens de campagne had PvdA-lijsttrekker Maarten van Dijk er al een goed gevoel over. ,,We kregen enthousiaste reacties op straat. Dat was vier jaar geleden wel anders. Ik verwachtte twee tot drie zetels. Dit resultaat is echt fantastisch.'' Andere PvdA-afdelingen hebben Van Dijk inmiddels gefeliciteerd, het landelijk bureau nog niet. ,,Misschien hebben ze de uitslag hier nog niet goed op het netvlies.''

Exitpolls

Aan het begin van de avond was het billenknijpen na de exitpolls in de grote steden. Er doemde opnieuw een inktzwarte uitslag op voor PvdA-afdelingen. In de loop van de avond bleek dat de partij van Van Dijk prima scoorde in een aantal wijken in Maarssenbroek, waar veel relatief mensen wonen. 

In die buurten is de PvdA de afgelopen jaren flink actief geweest, analyseert de lijsttrekker. ,,We hebben inloopbijeenkomsten georganiseerd over de vernieuwing van winkelcentrum Bisonspoor en de resultaten actief teruggekoppeld aan inwoners. In de gemeenteraad hebben we voor elkaar gekregen dat een nieuw gebouw op de plek van het politiebureau lager zou worden dan gepland en we hebben de leefbaarheid in de wijk Antilopenspoor aangekaart. We hebben vier jaar lang op een actieve en constructieve manier politiek bedreven en daar zien we nu resultaat van.''

Doordat de zes zetels van D66 te verdelen waren, zijn in Stichtse Vecht veel winnaars. VVD, Lokaal Liberaal, GroenLinks en PvdA zagen hun zetelaantal groeien. Een plek in het nieuwe college is voor PvdA is dus niet vanzelfsprekend. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht