Volledig scherm
Frank van Liempdt heft de armen. © De Jonge Angeliek

Liberalen vormen nu machtsblok in Stichtse Vecht

VVD en Lokaal Liberaal gaan de dienst uitmaken in Stichtse Vecht, met ieder zes zetels. Grote vraag is of GroenLinks -ook winnaar- daar goed bij past.

Tijdens de uitslagenavond gingen de gedachten van Frank van Liempdt van Lokaal Liberaal al vooruit. Het worden pittige onderhandelingen, liet hij zich ontglippen, kijkend naar de verrassend goede cijfers van GroenLinks.

In de wandelgangen was de afgelopen weken al voorgesorteerd op een nieuwe coalitie. De verwachting was dat VVD, Lokaal Liberaal en CDA het meest konden profiteren van de afwezigheid van D66 en de top-3 zouden vormen. Eén of twee andere kleinere partijen zouden de samenwerking compleet maken.

Die voorspelling kwam slechts gedeeltelijk uit. VVD en Lokaal gaan een liberaal motorblok vormen, maar CDA verloor een zetel. GroenLinks steeg van twee naar vijf zetels en is nu de derde partij in Stichtse Vecht. Op basis van die winst zou het niet logisch zijn de partij van wethouder Van Dort niet te betrekken bij de nieuwe coalitievorming.

Afval inzamelen

Inhoudelijk zal die samenwerking niet makkelijk zijn. Van Liempdt is zeer kritisch over thema's die met name GroenLinks aan het hart gaan. Vorig jaar pleitte Lokaal Liberaal er bijvoorbeeld voor om de proef met omgekeerd inzamelen -waarbij inwoners thuis plastic apart houden van restvuil- stop te zetten. De partij wil ook af van de zogeheten afvalcoaches, die bewoners adviseren over afvalscheiding. GroenLinks-wethouder Linda van Dort, die duurzaamheid in haar portefeuille heeft, voelt daar niets voor en wil juist door op de ingeslagen weg. 

Ander heikel punt is huisvesting van statushouders. Lokaal Liberaal wil stoppen met de voorrangsregeling bij vrijkomende sociale huurwoningen. Een motie daarover haalde geen meerderheid in de gemeenteraad. Van groot belang wordt of Lokaal Liberaal en GroenLinks daarover compromissen kunnen sluiten.

De drie partijen zijn goed voor 17 van de 33 zetels. Als ze elkaar kunnen vinden, is dat genoeg voor een nipte meerderheid, maar vermoedelijk zal er een vierde of vijfde partij bijkomen voor een riantere positie in de politieke arena. Zo wil het CDA graag verder in het gemeentebestuur, ondanks het verlies.  

Knap

De opmars van Van Liempdt is zonder meer knap te noemen. Hij is een oudgediende in de lokale politiek, die twaalf jaar namens de VVD in de gemeenteraad zat. Na een conflict binnen de fractie scheidde hij zich in 2010 af en ging verder als eenmansfractie. Hij richtte Lokaal Liberaal op, dat in 2014 vier zetels haalde. Na weer een goede verkiezingsuitslag kan Van Liempdt constateren dat hij de grootste is - samen met de VVD. De slogan Doen wat je belooft,  gecombineerd met heldere standpunten spreekt veel kiezers aan. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht