Volledig scherm
Lokaal Liberaal van lijsttrekker Frank van Liempdt eindigde nipt als tweede partij achter de VVD. © De Jonge Angeliek

VVD wint nipt in Stichtse Vecht, PVV komt op 2 zetels

VVD is nipt de grootste partij geworden in Stichtse Vecht. Lokaal Liberaal eindigde met kleine achterstand als tweede. De twee grootste partijen krijgen allebei 6 zetels. Laatstgenoemde maakt een flinke sprong: de fractie van lijsttrekker Frank van Liempdt had 4 zetels. 

Ook GroenLinks is in trek in Stichtse Vecht. De partij van wethouder Linda van Dort groeit van 2 naar 5 zetels en lijkt het meest te profiteren van de afwezigheid van D66. Opvallend is dat PvdA de 2 zetels behoudt en er zelfs 1 bij krijgt. PVV krijgt genoeg stemmen voor een entree met 2 zetels.

Het CDA, dat werd gezien als een partij die zou kunnen profiteren van de afwezigheid van D66, levert ook een zetel in. Ook Maarssen2000 behoort tot de verliezers en zakt van 3 naar 2 zetels. Stichtse Vecht Beweegt levert de enige zetel in en verdwijnt uit de gemeenteraad. Streekbelangen blijft op 3 zetels. Eenmansfractie Vechts Verbond behoudt ook de enige zetel.

Grote spanning

Het was gedurende de avond spannend wie als grootste zou eindigen. Tijdens de tussentijdse uitslagen wisselde de koppositie steeds tussen VVD en Lokaal Liberaal. Pas na de uitslag van het laatste stembureau werd duidelijk dat VVD de meeste stemmen trok.

Volledig scherm
Het GroenLinks van wethouder Linda van Dort viert de winst in Stichtse Vecht. © De Jonge Angeliek

Lijsttrekker Jeroen Willem Klomps mag nu het voortouw nemen in de coalitievorming. Er zijn minimaal vier partijen nodig voor een meerderheid „Alle winnaars verdienen het om mee in gesprek te gaan”, zegt hij blij en opgelucht in een eerste reactie. Hij zegt ook blij te zijn met de winst van GroenLinks. „We willen onze gemeente mooi houden en daar past een kritische waakhond goed bij.” Klomps zegt niet de behoefte te hebben om met de PVV een coalitie te vormen.

PVV baalt

Bij GroenLinks spat de blijdschap van de gezichten. „We zijn ontzettend blij”, glimt wethouder en lijsttrekker Linda van Dort. „Stichtse Vecht is een rijke, rechtse gemeente. We hebben altijd moeten vechten voor onze zetels. Ik ben er echt door overdonderd.” Haar grote zichtbaarheid als wethouder gebiedsgericht werken heeft zeker geholpen, zegt ze.

Volledig scherm
Burgemeester Witteman op het podium in Stichtse Vecht. © De Jonge Angeliek

Lokaal Liberaal maakte de verwachtingen waar en komt dus in zetelaantal op gelijke hoogte met de VVD. Lijsttrekker Frank van Liempdt komt voort uit de VVD; acht jaar geleden begon hij voor zichzelf na een conflict met de rest van de fractie. Hij kan zijn geluk niet op. „Inwoners willen een nieuwe politiek. Dit is daar een grote kans voor met een grotendeels nieuwe raad en een nieuw college. Wij gaan nieuwe politiek brengen en het vertrouwen van inwoners in de politiek terugbrengen.”

PVV-lijsttrekker Wim Ubaghs is minder euforisch. De nieuwkomer heeft weliswaar 2 zetels veroverd, maar had er op 3 gerekend. „Landelijk zijn we de tweede partij. De lokale partijen hebben het goed gedaan”, constateert hij teleurgesteld.  „Maar de democratie heeft altijd gelijk.” Hij rekent niet op een plek in de coalitie. „Ze sluiten ons uit.”

D66-zetels

CDA had op meer gerekend, erkent Hetty Veneklaas. Twee CDA'ers die vier jaar geleden op de lijst stonden en veel stemmen trokken, wilden niet terugkeren. Dat heeft veel stemmen gekost, analyseert Veneklaas.

De PvdA groeit van 2 naar 3 zetels. Menig PvdA-collega in den lande kan alleen maar dromen van een groei van 50 procent, beseft Maarten van Dijk. „Hier staat een trotse lijsttrekker. Ik denk dat we beloond zijn voor onze constructieve houding in de oppositie. Op straat merkte ik al veel positieve reacties. En er waren natuurlijk D66-zetels te verdelen.”

Ook Franko Zivkovic liet zich zien op de uitslagenavond. De D66-wethouder was een van de hoofdrolspelers in de conflicten in zijn partij. „Ik sta hier met een dubbel gevoel. Vier jaar geleden maakte ik D66 de grootste. Maar nu doen we niet mee.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht