CDA: informateur van VVD-huize

CDA-voorman Sybrand Buma heeft verkenner Edith Schippers vanmorgen voorgesteld een informateur van VVD-huize aan te wijzen. Hij vindt ook dat er 'absoluut' een kabinet moet komen dat een meerderheid heeft in beide Kamers van het parlement.

Een progressief-christelijk kabinet zoals GroenLinks-leider Jesse Klaver heeft voorgesteld, ziet Buma niet zitten. ,,Buitengewoon onlogisch", noemde hij die combinatie. Hij vindt dat de VVD als grootste partij na de verkiezingen in een nieuw kabinet moet komen.

De grote opgaven van nu gaan over onder meer een eerlijke arbeidsmarkt, immigratie en integratie en normen en waarden, aldus de CDA-leider. ,,Al die vraagstukken liggen op tafel. Een kabinet dat straks aantreedt zal antwoorden moeten geven op die zorgen van mensen."

Volledig scherm
© ANP

Vier partijen

Het volgende kabinet zal minstens vier partijen tellen omdat het CDA een meerderheidskabinet wil. ,,Het is aan de verkenner om te kijken om welke vier partijen het gaat."

VVD-leider Mark Rutte heeft steeds aangegeven CDA en D66 als natuurlijke partners te zien voor een nieuw kabinet. Die combinatie zou dan aangevuld kunnen worden met GroenLinks of ChristenUnie.

Bekijk zelf in onze coalitiebouwer welke combinaties in aanmerking komen voor het vormen van een kabinet.