Volledig scherm
Alexander Pechtold en verkenner Edith Schippers. © ANP

D66 wil kabinet met VVD, CDA en GroenLinks

D66 vindt dat er eerst geprobeerd moet worden een kabinet samen te stellen van VVD, CDA, D66 en GroenLinks. ,,De grootste partij en de grootste winnaars van de verkiezingen", zei Alexander Pechtold (D66) na overleg vanmorgen met verkenner Edith Schippers.

Met deze gekozen coalitie wordt het 'progressieve midden aan beide kanten ondersteund', meent Pechtold. Belangrijke thema's waar de nieuwe coalitieregering zich over moet buigen zijn klimaat, een humaan vluchtelingenbeleid, vernieuwingen op sociaal-economisch gebied (bijvoorbeeld ontslagregeling) en investeringen in onderwijs, aldus Pechtold.

De voorkeurscoalitie van D66 zou kunnen rekenen op een meerderheid in zowel Eerste als Tweede Kamer (respectievelijk 39 en 85 zetels) ,,Ik wil heel graag met GroenLinks", zei Pechtold. Hij zei 'overtuigd te zijn dat deze optie haalbaar is'. Op een mogelijke coalitie met de ChristenUnie wilde hij niet ingaan.

Jesse Klaver van GroenLinks gaf eerder aan te streven naar een progressief kabinet. Hij wil ook dat coalities zonder VVD worden bekeken door de verkenner. De VVD is de grootste partij na de verkiezingen en heeft het initiatief in de formatie van de Kamer gekregen.

Bekijk zelf in onze coalitiebouwer welke combinaties in aanmerking komen voor het vormen van een kabinet.