Volledig scherm
Fractievoorzitter Emile Roemer tijdens de verkiezingsavond van de SP. © ANP

Even slikken en weer doorgaan bij de SP

De Socialistische Partij heeft voor de derde keer op rij geen zetelwinst kunnen boeken bij Tweede Kamerverkiezingen. De socialisten konden onder leiding van Emile Roemer niet profiteren van de hoge opkomst en het megaverlies van de Partij van de Arbeid.

Bij de voorlopige uitslag gisteravond laat belandde de SP op 13 zetels, twee minder dan het resultaat in 2010 en 2012: 15 zetels. In de Haagse zaal waar de socialisten hun verkiezingsavond vierden, werd met ongeloof op de uitslag gereageerd. ,,Dit kan niet kloppen”, was de overheersende sfeer.

Net na tienen kwam Roemer het podium op, samen met alle kandidaten. Hij kreeg een ovatie van het aanwezige publiek, een paar honderd actieve SP’ers. ,,Het zijn hele instabiele tijden en dan mag je trots zijn dat je stabiel bent. Heel veel mensen hebben ons gesteund. Heel veel mensen zullen de komende tijd nog op ons vertrouwen. Het is nog lang niet gespeeld, er is nog geen nieuw kabinet.” Roemer riep de PvdA en GroenLinks weer op niet met de VVD in zee te gaan.

Quote

We hebben en houden 1 miljoen kiezers en we gaan door.

Renske Leijten

,,Natuurlijk is dit even slikken”, zegt nummer 2 op de kieslist Renske Leijten over de uitslag. ,,We hebben zo hard campagne gevoerd. Maar we hebben en houden 1 miljoen kiezers en we gaan door. Weinig mensen gaven enkele maanden terug nog een cent voor ons, maar de laatste tijd hebben we de weg omhoog weer gevonden. Misschien kwamen deze verkiezingen net te vroeg voor ons”, aldus Leijten.

De hele verkiezingscampagne heeft de SP groots uitgepakt: er werden miljoenen gestoken in grote billboards langs de weg en spotjes met de slogan ‘Pak de Macht!’, waarbij de partij zich vooral afzette tegen regeringspartij VVD. Vrijwilligers spraken duizenden mensen aan de telefoon en gingen langs de deuren. Daarbij werd ook het Nationaal Zorgfonds gepromoot.

Verlies

De SP kon desondanks op links geen munt slaan uit het enorme verlies van de PvdA, in tegenstelling tot GroenLinks. De Socialistische Partij stond zelfs enige tijd op een meerdere zetels verlies ten opzichte van de uitslag vijf jaar geleden. Die afgang is lijsttrekker Emile Roemer uiteindelijk bespaard gebleven.

Campagneleider Ron Meyer doopte leider Roemer daarom recent nog ‘The Comeback Kid’. De socialisten hebben meermaals regeringsambities geuit, maar tegelijk de grootste partij, de VVD, uitgesloten van de formatietafel. Dat kwam de top op externe kritiek te staan, omdat zo een werkbare coalitie lastiger te realiseren valt.