Klaver laat discussie over 'samengang' bij PvdA

VideoGroenLinks-leider Jesse Klaver heeft 'met interesse' kennisgenomen van het pleidooi van PvdA-minister Ronald Plasterk om de PvdA te laten samengaan met GroenLinks. ,,Maar ik laat die discussie vooral bij de PvdA zelf, dat lijkt me beter voor iedereen", aldus Klaver vanmorgen vlak voordat hij in gesprek ging met verkenner Edith Schippers over de volgende regering.

Volledig scherm
Jesse Klaver (GroenLinks) komt aan bij de Tweede Kamer voor een gesprek met Edith Schippers. © ANP

Klaver denkt niet dat het de laatste keer is geweest dat de mogelijkheid van een groot links blok wordt geopperd.

In een opiniestuk in de Volkskrant schreef Plasterk vanmorgen dat de linkse partijen in de Tweede Kamer de 
handen ineen moeten slaan onder leiding van Klaver. Volgens de minister is het niet in het belang van het land of de PvdA als zijn partij blijft 'doormodderen' of zichzelf opdoekt.

'Toontje lager'

Volgens de PvdA-bewindsman is het 'tijd dat de PvdA een toontje lager gaat zingen' en zouden de negen resterende PvdA-Kamerleden er goed aan doen zich te verenigen met GroenLinks. Plasterk zal zelf niet terugkeren in de Tweede Kamer.

,,In plaats van negatieve aandacht voor het verlies op links genereert het nieuwsgierige interesse en respect, net op tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen'', aldus Plasterk.

,,De belangrijkste conclusie van de verkiezingen is dat links als geheel enorm heeft verloren, twintig zetels, en dat links compleet verdeeld is'', gaat hij verder. Linkse partijen rest daarom maar één ding: samenwerken. ,,Bij de formatie zouden de linkse partijen elkaar vast moeten houden, zodat er een vrij minimale rechtse meerderheidsregering (of minderheidsregering) komt rond de rechtse motorblokpartijen VVD, CDA en D66.'' 

'Eigen kracht'

PvdA-leider Lodewijk Asscher ziet niets in het voorstel. ,,Samenwerking met links is belangrijk, maar de PvdA zal de PvdA-kiezers vanuit eigen kracht vertegenwoordigen", twitterde hij vanmorgen.